Milanko Kajganić

Novi tužitelj o hrabrosti i optužnicama protiv generala Armije BiH

Između ostalog, rekao je kako u Tužiteljstvu neće biti nikakvih slučajeva signiranja predmeta tužiteljima mimo automatskog SCMS sustava.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2021. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imam hrabrosti boriti se protiv slučajeva visoke korupcije'', rekao je za Oslobođenje vršitelj dužnosti glavnog tužitelja BiH Milanko Kajganić.

Izjavio je kako će u suradnji s ostalim tužiteljima nastojati poboljšati rad Tužiteljstva BiH onoliko koliko bude u njegovoj moći.

"Ja ću biti vršitelj dužnosti, tako da će moje nadležnosti biti ograničene u odnosu na glavnog tužitelja u punom mandatu", rekao je Kajganić, koji navodi kako ne bi ni prihvatio ovu dužnost da nije spreman boriti se protiv visoke korupcije.

Rekao je kako nije točna konstatacija novinara Oslobođenja da je ''pod njegovim vodstvom Odjel za ratne zločine najviše postupaka pokrenuo protiv generala Armije BiH''.

''Tvrdim da to nije točno. To je također vrlo lako provjerljivo kroz izvještaje koje Tužiteljstvo BiH svake godine podnosi. Može se vidjeti da je Tužiteljstvo BiH podiglo 16 optužnica, tako da se može provjeriti protiv koga, tko su optuženi i tko su žrtve u tim predmetima. Dakle, to apsolutno nije točno'', rekao je.

Između ostalog, rekao je kako u Tužiteljstvu neće biti nikakvih slučajeva signiranja predmeta tužiteljima mimo automatskog SCMS sustava.

Odbacio je tvrdnje da je čovjek bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i sadašnjeg savjetnika srpskog člana Predsjedništva Milana Tegeltije.

"To su, zaista, neozbiljne insinuacije. Želim samo o toj temi da kažem da sam imenovan u Tužiteljstvo BiH prije nego je Tegeltija imenovan za člana VSTV-a", rekao je Kajganić za sarajevske novine.

VSTV je u srijedu, 20. listopada, izabrao Kajganića za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja BiH nakon što je sa ove dužnosti smijenjena Gordana Tadić.

Kajganić će biti na ovoj funkciji do okončanja natječajne procedure za izbor glavnog tužitelja.

Ova je smjena izazvala brojne reakcije a najglasnije su one da je SDA preuzela pravosuđe i srušila pravnu državu.

 

Tko je Kajganić?

Milanko Kajganić je rođen u Doboju. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banja Luci, gdje je 1998. godine i diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova. Nakon toga je 2005. diplomirao na banjalučkom Pravnom fakultetu, dok je pravosudni ispit položio 2008. godine.

Od početka 2007. do sredine ožujka 2014. je bio zaposlen u Specijalnom tužiteljstvu u Banja Luci, a prije toga je od 1994. do kraja 2006. radio u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) na raznim poslovima, da bi u ožujku 2014. bio imenovan na poziciju tužitelja Tužiteljstva BiH te je u listopadu 2019. postavljen za zamjenika glavne tužiteljice.

Zastupao je optužnicu u predmetu protiv Azre Bašić koja je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente, kao i Almaza Nezirovića koji je osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u tom gradu te Mate Baotića koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog zločina nad civilima na području Orašja.

Kajganić zastupa i optužnice protiv Ramiza Drekovića, bivšeg zapovjednika Četvrtog korpusa Armije BiH koji se tereti za zločine počinjene u Kalinoviku, potom u predmetu Đuro Matuzović i drugi koji deset osoba tereti za progon srpskog stanovništva na području Orašja, kao i protiv Adema Kostjerevca, optuženog za zločin na području Zvornika.

Prvostupanjskom presudom iz ožujka 2021. odbijena je optužnica koja je Kostjerevca teretila za prisiljavanje na seksualni odnos žene srpske nacionalnosti u Zvorniku, uz obrazloženje da zbog propusta u istrazi Tužiteljstvo BiH nije moglo podići optužnicu, odnosno što Kostjerevac tijekom istrage nije ispitan u skladu s propisima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close