Milanko Kajganić

Koji su izazovi za v.d. glavnog tužitelja BiH?

U pravosudnim krugovima već se šuška da je blizak bivšem predsjedniku VSTS-a, Milanu Tegeltiji, koji danas savjetuje lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.
Vijesti / Flash | 22. 10. 2021. u 07:00 Bljesak.info
Koji su izazovi za novog vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Solidan tužitelj bez rukovodnog iskustva - tako suci, tužitelji i odvjetnici opisuju kolegu koga je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) odabrao za nasljednika Gordane Tadić. U pravosudnim krugovima već se šuška da je blizak bivšem predsjedniku VSTS-a, Milanu Tegeltiji, koji danas savjetuje lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Milanko Kajganić pred sobom ima težak zadatak - popraviti ugled Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, vratiti povjerenje građana, ali i poboljšati rezultate rada.

"S prve strane, to je katastrofalno stanje u borbi protiv korupcije. Mi imamo situaciju u kojoj je broj optužnica za visoku korupciju skoro pa nepostojeći, veliki broj optužnica koje su podignute su na neki način obojene političkim motivima, imamo optužnice koje su kompletno odbijane, imamo situaciju da se u medijima, u nekom velikom dijelu javnosti najviše percipira da je to tužiteljstvo koje targetira određenu skupinu ljudi", govori Denis Džidić iz BIRN BiH, prenosi BHRT.

Tužiteljstvo kao poligon za političke obračune - tako javnost, ali i dobar dio pravosudne zajednice promatra instituciju koja bi trebalo da bude jedan od stubova pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini. Odvjetnik Asim Crnalić smatra da se državno Tužiteljstvo ponekad i pretjerano kritizira, ali, kaže, jedno je sigurno - politika se miješa u rad Tužiteljstva i to provjerenim kanalima.

"Jedini način da se tome stane u kraj je neovisnost glavnog tužitelja. On je taj preko kojeg se vrši politički utjecaj. Ako se družite s političarima, ako dopustite da dođu preblizu vaše funkcije, onda ste u riziku da ostanete bez te funkcije", objašnjava Asim Crnalić, odvjetnik

A, ostali su, prije vremena, i to sve četvoro bivših glavnih tužitelja. Svi povezivani s političkim strukturama, svi "pod lupom" zbog sumnjivih kontakata s onima koje bi trebalo da procesuiraju. Čak i da se to ostavi po strani, rezultate rada, posebno na procesuiranju korupcije i ratnih zločina, često su kritizirali međunarodni pravni eksperti. Sutkinja Joana Korner u dva navrata detektirala je identične probleme - sumnjiva kvaliteta optužnica, previše svjedoka, greške u optužnicama.

"Toliko su nam kompromitirane i razrušene institucije pravosuđa u Bosni i Hercegovini da promjena jednog čovjeka ili žene koja je na čelu neke institucije dugoročno neće značiti ništa, već da su ključne one sustvne promjene počevši od toga na koji način se biraju i postavljaju ključni ljudi u pravosuđu, kriteriji u smislu njihovog integriteta, njihovih kvalifikacija i iskustva, pa i same transparentnosti procedure", govori Ivana Korajlić izTransparency International BiH

Upozoravaju stručnjaci i na dvostruke aršine, na procesuiranje određenih nosutelja pravosudnih funkcija, dok se drugi, koji su počinili možda i ozbiljnije prekršaje, amnestiraju. Dok se jedni kažnjavaju, a drugi oslobađaju odgovornosti, problemi se nasljeđuju.

Korupcija i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini postaju sve transparentniji, institucije sve zatvorenije, a međunarodni eksperti, iz godine u godinu, praktično kopiraju svoje izvještaje. Prema posljednjem koji je sačinila Europska komisija, Bosna i Hercegovina uvjerljivo je najgore ocijenjena u regiji, a konstatirano je da u borbi protiv kriminala i korupcije nema nikakvog napretka.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close