Dogovor

Novi sastanak lidera na razini BiH

Prethodno su se delegacije partnera u vlasti na razini BiH sastale 22. kolovoza u Istočnom Sarajevu, kada je odblokirano imenovanje ministra financija u Vijeću ministara Srđana Amidžića
Vijesti / Politika | 06. 09. 2023. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i trojke, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto, trebao bi biti održan danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u 15 sati. Prethodno su se delegacije partnera u vlasti na razini BiH sastale 22. kolovoza u Istočnom Sarajevu, kada je odblokirano imenovanje ministra financija u Vijeću ministara Srđana Amidžića, te dogovoreno usvajanje seta europskih zakona.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u PSBiH, kaže za Oslobođenje da, ukoliko parlamentarna većina bude stabilna i sa jasno definiranim ciljevima, onda je moguća brza prohodnost EU zakona i obaveza. Ipak, kako kaže, ne djeluje da je sve tako.

''Koliko je vidljivo u javnosti, čini se da oni ispunjavaju želje pojedinaca i grupa, što će ostaviti traga po njihove odnose, prije svega, a da ne govorimo koje će posljedice ostaviti na BiH'', smatra Mehmedović.

Pet reformskih zakona

Pet reformskih zakona, o tržištu vina, strancima, slobodi pristupa informacijama, te ombdusmanu BiH je usvojeno. Zakon o VSTS-u usvojen je u prvom čitanju, te se očekuje da će biti usvojen i u drugom već danas, za kada je zakazana naredna sjednica Doma naroda. Ovih pet zakona nalaze se na listi 14 prioriteta EU.

Zastupnik DF-a Milan Dunović tvrdi da je samo privid da se u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajaju europski zakoni.

''Sve je to zabluda u koju nas svjesno vodi parlamentarna većina. Usvojeni zakoni nisu europski, a to su jasno dali do znanja kako predstavnici međunarodne zajednice tako i nevladin sektor. Navest ću samo primjer jednog od usvojenih zakona: U članu 26. Zakona o VSTV-u jasno piše da će se u roku od godinu donijeti zakon usklađen sa EU standardima. Postavlja se jednostavno pitanje: Ako je nešto usklađeno sa EU standardima, kako to “ponovo” uskladiti sa istim standardima'', govori Dunović.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić smatra da se zakoni usvajaju planiranom dinamikom. Kako kaže, samo hitni postupak može ubrzati donošenje određenog broja zakonskih rješenja, ali opet mora proći odlučivanje oba doma. Bosna i Hercegovina ima jedan od jedinstvenijih zakonodavnih procesa u svijetu, smatra Vulić.

''U 21. stoljeću isključivo i samo dogovor može doprinijeti rješavanju problema. Entitetske vlasti trebaju raditi sve iz svoje nadležnosti, a dogovori lidera trebaju omogućiti prosperitet BiH. Probleme građana ne može riješiti nikakav stranac, nikakva sila, već isključivo domaći akteri'', tvrdi zastupnica SNSD-a.

Primjedbi ima 

Očekuju se daljnji dogovori o reformama. Nakon usvajanja dva ključna zakona - o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Zakona o slobodi pristupa informacijama, stigle su primjedbe. OSCE i Transparency International u BiH ukazuju na to da u Zakonu o VSTV-u nisu obuhvaćene sve preporuke EU i Venecijanske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close