Pomilovanje

O sudbini Novalića odlučuju Komšić, Bećirović i Cvijanović

Sud BiH odbio je molbu odvjetnika presuđenog Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH, koji je u aferi "Respiratori" osuđen na četiri godine zatvora
Vijesti / Politika | 05. 03. 2024. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine potvrdilo je da Fadil Novalić, bivši premijer FBiH, osuđen na četiri godine zatvora u aferi 'Respiratori' traži pomilovanje od Predsjedništva BiH.

"Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje traži razmatranje slučaja Fadil Novalić. Komisija će, u zakonskom roku, razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju te će, sukladno Zakonu o pomilovanju BiH, svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje", navodi se u odgovoru za Raport koji je pitao je li stigla Novalićeva molba za pomilovanje.

Iz Ministarstva pravde BiH iz kojeg nisu navodili detalje iz Novalićeve molbe.

Novalić ne bi nikako u zatvor

Fadil Novalić od Predsjedništva BiH traži da ga u potpunosti oslobodi izdržavanja kazne koju mu je izrekao Sud BiH za zloupotrebu položaja i ovlasti pri nabavci respiratora ACM812 A, plaćenih 10,5 milijuna KM iz proračuna tijekom pandemije Covid 19.

Prema Zakonu o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH odlučuje o molbama za pomilovanje onih osoba kojima je kaznu izrekao Sud BiH, a zahtjev se prvo upućuje nadležnoj komisiji Ministarstva pravde BiH, što je Novalić i uradio.

Prema članu 4. Zakona o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH osobi koja podnese zahtjev za pomilovanje može dati "potpuno ili djelomično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom", kao i da Predsjedništvo BiH može ukinuti "određena pravna posljedica osude ili određuje njeno kraće trajanje".

Znači, Predsjedništvo BiH može odlučivati i po molbi da se neko oslobodi od izvršenja kazne i prije nego što je proveo i dan u zatvoru. Do sada nisu zabilježeni slučajevi da je kolektivni šef države nekoga pomilovao u smislu da ga je u potpunosti oslobodio zatvorske kazne, nego su se dosadašnja pomilovanja osuđenika uglavnom odnosila na smanjenje dijela zatvorske ili neke druge kazne.

Sada je sudbina Fadila Novalića u rukama članova Predsjendištva BiH, Denisa Bećirovića, Željka Komšića i Željke Cvijanović, koji će odlučivati o tome hoće li Novalić u zatvor na četiri godine ili neće.

Već ima podršku Komšića i Cvijanović?

Prema Zakonu o pomilovanju BiH, molba za pomilovanje ne odlaže izvršenje presude.

Istovremeno, kako saznaje Raport, Novalić je angažirao sve raspoložive kapacitete kako bi ubrzao proces njegovog pomilovanja, a već se spekulira da za sada ima 'dva sigurna glasa' u Predsjedništvu BiH za odobrenje njegove molbe. I to onaj Željka Komšića i Željke Cvijanović.

Komisija za pomilovanja uz Novalićevu molbu mora dostaviti i mišljenje Suda BiH i Ministarstva pravde BiH.

Kako saznaje Raport Sud BiH već je dao negativno mišljenje o Novalićevoj molbi.

Kopirati
Drag cursor here to close