Izvršenje kazne zatvora

Fikret Hodžić se žalio na odluku Suda BiH

Iz Suda su pojasnili da će, nakon odluke po žalbi koja odgađa izvršenje kazne, obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2024. u 12:55 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fikret Hodžić, koji je pravomoćno osuđen s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom za zlouporabe prilikom nabavke respiratora tijekom pandemije koronavirusa, uložio je žalbu na odluku kojom mu je odbijena odgoda izvršenja kazne zatvora, priopćeno je iz Državnog suda.

Ranije odbijene molbe

Sud je ranije odbio molbe Hodžića, Solaka i Novalića za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

''Osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora'', navodi se u priopćenju Suda BiH, te dodaje da osuđena osoba ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Iz Suda su pojasnili da će, nakon odluke po žalbi koja odgađa izvršenje kazne, obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.

U priopćenju koje je dostavljeno medijima se navodi i da se potjernica za osuđenom osobom raspisuje tek nakon što ta osoba zaprimi pravomoćnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Tek tad su ispunjeni uvjeti za raspisivanje potjernice za osuđenim.

Milićević oslobođena optužbi

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Solak i vlasnik tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 milijuna maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice ''Srebrena malina'' proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protupravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti presude.

Bivša federalna ministrica financija Jelka Milićević ovom presudom je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Kopirati
Drag cursor here to close