Sve je moguće

Fadil Novalić od Predsjedništva BiH traži da ga pomiluju?!

Mogućnost upućivanja molbe za pomilovanje Predsjedništvu BiH, jeste jedna od realnih opcija za Novalića, a koju propisuje Zakon o pomilovanju BiH...
Vijesti / Politika | 02. 03. 2024. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji federalni premijer, Fadil Novalić, koji bi trebao 6. ožujka otići na izdržavanje zatvorske kazne dosuđene u predmetu Respiratori, uputit će molbu za pomilovanje Predsjedništvu BiH, tvrdi sarajevski portal Raport.

Portal također tvrdi da je ''prema nekim izvorima, već upućena molba za pomilovanje Ministarstvu pravde BiH, koje je shodno odredbama Zakona o pomilovanju BiH prosljeđuje Predsjedništvu BiH''.

Novalić ispunjava uvjet

Vasvija Vidović, jedna od odvjetnica Novalića, za Raport je rekla kako ''ne isključuje mogućnost da je molba za pomilovanje upućena'', ali nije potvrdila ovu informaciju, uz napomenu da ona nije jedina Novalićeva odvjetnica, te da on molbu može podnijeti i sam.

S druge strane, mogućnost upućivanja molbe za pomilovanje Predsjedništvu BiH, jeste jedna od realnih opcija za Novalića, a koju propisuje Zakon o pomilovanju BiH prema kojem kolektivni šef države odlučuje o molbama za pomilovanje onih osoba kojima je kaznu izrekao Sud BiH, navodi Raport.

Ovaj uvjet Novalić ispunjava, jer mu je Sud BiH izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine za zloupotrebu položaja pri nabavci 100 respiratora iz Kine 2020. godine.

Portal podsjeća kako prema članu 4. Zakona o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH osobi koja podnese zahtjev za pomilovanje može dati "potpuno ili djelomično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom", kao i da Predsjedništvo BiH može ukinuti "određena pravna posljedica osude ili određuje njeno kraće trajanje".

Dva zelena svjetla?

''Znači, Predsjedništvo BiH može odlučivati i po molbi da se neko oslobodi od izvršenja kazne i prije nego što je proveo i dan u zatvoru. Do sada nisu zabilježeni slučajevi da je kolektivni šef države nekoga pomilovao u smislu da ga je u potpunosti oslobodio zatvorske kazne, nego su se dosadašnja pomilovanja osuđenika uglavnom odnosila na smanjenje dijela zatvorske ili neke druge kazne'', piše Raport.

Portal dodaje da će, ukoliko Novalićeva molba dođe pred Predsjedništvo BiH, prije toga detaljno obrazloženje te molbe morati dati Komisija za pomilovanja Ministarstva pravde BiH, uz mišljenje o molbi tog ministarstva i Suda BiH.

''Prema saznanjima Raporta, nema nikakve sumnje da će se Novalićeva molba za pomilovanje naći pred članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem. Naši izvori čak tvrde da nije isključeno da će Novalićeva molba dobiti 'zeleno svjetlo' od najmanje dva člana Predsjedništva BiH, a navodno je jedan od njih Željka Cvijanović koja prema tvrdnjama našeg izvora već zna za Novalićevu namjeru o molbi za pomilovanje i na nju gleda blagonaklono'', tvrdi sarajevski portal.

 

Kopirati
Drag cursor here to close