''Nova'' Federacija

Novalić ostaje, Čavara odlazi: Češljaju se direktori, cijepaju ministarstva…

Koalicijski partneri trebali bi donijeti odluku hoće li Federacija BiH dobiti novo, ministarstvo za mlade i obitelj.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2019. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novoj Vladi Federacije BiH SBB i DF mogli bi dobiti po tri ministarstva, a SDA i HDZ-u bi pripalo po pet ministarskih mjesta. Postoji opcija i da DF, zbog činjenice da SDA ima premijera, dobije još jedno mjesto, objavio je Dnevni avaz navodeći kako bi novi saziv Vlade FBiH trebao biti utvrđen do kraja rujna.

Od formiranja Vlade FBiH zavisi i koga će i kada HDZ BiH predložiti za predsjednika Federacije kako bi novi saziv mogao biti i imenovan.

Prema neslužbenim informacijama, za sada je ovoj poziciji najbliža Lidija Bradara, ali čelni ljudi HDZ-a BiH još nisu donijeli tvrdu odluku. Iz ove stranke Avazu je neslužbeno rečeno da će konačna odluka biti donesena nakon 15. kolovoza.

''Kad je u pitanju Vlada FBiH, već se sada može reći da bi novi-stari premijer mogao biti Fadil Novalić, a nova-stara ministrica financija Jelka Milićević. Prema nekim informacijama, sigurno je da Edin Ramić (SDA) ostaje na čelu Ministarstva za izbjeglice. Bez obzira na to što je imenovan u Parlament BiH, Nermin Mandra, bivši načelnik Kaknja, mogao bi biti jedan od ministara u Vladi FBiH'', piše Avaz.

Koalicijski partneri trebali bi donijeti odluku hoće li Federacija BiH dobiti novo, ministarstvo za mlade i obitelj. Istovremeno bi se ukinula dva postojeća ministarstva, ono za trgovinu i obrazovanja i znanosti. Avaz tvrdi i da bi Ministarstvo energije i rudarstva moglo biti podijeljeno na gospodarstvo i energetiku.

Usporedo s kadrovskim rješenjima za Vladu, već se uvelike vode dogovori i o preuzimanju federalnih kompanija.

Najviše se, piše Avaz, koplja lome oko izbora čelnika BH Telecoma i Elektroprivrede, ali i Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Do promjene direktorskih pozicija moglo bi doći i u BH-Gasu, Terminalima FBiH i HT Eronetu.

Kopirati
Drag cursor here to close