Nižu se prijedlozi, ali...

Novalić: Mirovine će biti onolike koliko su zarađene s radnim stažem i uplaćenim doprinosima

Predstavnici Vlade FBiH i umirovljenika razgovarali o novom zakonu o MIO
Vijesti / Politika | 28. 11. 2017. u 16:21 Bljesak.info
Predstavnici Vlade FBiH i umirovljenika razgovarali o novom zakonu o MIO

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Vlade Federacije BiH i predstavnici Saveza udruge umirovljenika u FBiH i Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar na današnjem sastanku u Sarajevu, koji je održan zbog novonastale situacije u vezi novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, zaključili su da će buduće mirovine biti onolike koliko su zarađene s radnim stažem i uplaćenim doprinosima.

Federalni premijer Fadil Novalić na pres-konferenciji podcrtao je da se radi isključivo o Prijedlogu zakona, koji je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a utvrdila Vlada Federacije BiH, prenosi Fena.

Na osnovu toga, poručeno je, da Prijedlog zakona o MIO nije ni premijerov, a ni resornog ministra.

''Mi smo do sada imali korektnu, a prije svega konstruktivnu suradnju s umirovljenicima. Rezultat toga je ovaj zakon o MIO'', kazao je Novalić.


Također, jedan od zaključaka sastanka je da "nema nikakvih privilegija za bilo koga".

U tom smislu, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača osvrnuo se na nedavne zahtjeve policajaca, te pojasnio da je nakon analiza utvrđeno da bi mirovine policijskih službenika bile manje za 25 do 30 posto.  

''To bi ovu kategoriju dovelo u nekorektan položaj'', konstatirao je Drljača, dodajući da će o tome konačnu odluku donijeti Vlada većinom glasova, kao i o još 100 amandmana, koji su dostavljeni na predloženi tekst zakona o MIO.

Važno je, poručio je Drljača, da zakon bude provediv i pravičan, što se i duguje umirovljenicima.

''Vlada i umirovljenici su i dalje opredijeljeni da traže zajednička rješenja kako bi se stvorila prohodnost u Parlamentu FBiH. Također, dogovoreno je da se održi sastanak u Parlamentu FBiH gdje bi nazočili predstavnici našeg Saveza i Saveza županijskih udruga. Tom prilikom izložili bi sve ono zašto se zalažemo, jer su naši zahtjevi koje smo postavili minimalni, opravdani i ugrađeni u Prijedlog zakona o MIO, a mi ispod toga ne možemo ići'', kazao je predsjednik Skupštine Saveza udruge umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić.

Ukoliko se novi zakon ne usvoji do Nove godine naglasio je da će umirovljenici izaći na masovne prosvjede navodeći da će Stožer za prosvjede biti u stalnom zasjedanju do Nove godine.

Ovom prilikom, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar Ivan Kožul ukazao je da je važeći Zakon o MIO iz 1998. godine i da je premašen,, zbog čega su umirovljenici tražili izradu novog zakonskog rješenja.

''Sada kada je izrađen Prijedlog zakona o MIO te kada smo uspjeli usuglasiti mnoge zahtjeve s Vladom ispriječio nam se netko koga smo mi izabrali, kome smo dali povjerenje da nas pravilno zastupa i da cijeni naše napore koje smo uložili da popravimo status umirovljenika'', istakao je Kožul.

Podsjećamo, u Prijedlogu zakona o MIO, koji je Vlada utvrdila 24. listopada, prepoznaju se jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za umirovljenike  koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007.

Novi zakon će, po mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close