Uoči prosvjeda

Novalić: Ukidanje akciza na gorivo nije naša nadležnost

"Iako bi, dakle, Federacija BiH pristala na manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeće ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza", rekao je to premijer Novalić.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2022. u 17:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da federalna vlada podržava ukidanje akciza na gorivo, ali da to nije pitanje na čije konačno rješavanje može da utiče Vlada već isključivo Vijeće ministara BiH.

"Vlada FBiH je još prije mjesec uputila zaključak da bude pokrenuta aktivnost na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ukidanje akciza odnosno putarina (iz člana 17. Zakona o akcizama) i apsolutno smo mi na toj strani; jedino što to nije nešto što može riješiti Federacija, po Zakonu", kazao je premijer.

"Iako bi, dakle, Federacija BiH pristala na manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeće ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza", rekao je to premijer Novalić tijekom posjete Doboj Istoku, komentirajući prosvjednu vožnju u Sarajevu zbog nekontroliranog rasta cijena goriva, koja je najavljena za subotu navečer u organizaciji neformalne grupe građana.

Kopirati
Drag cursor here to close