Košarac

Nova paljba po Schmidtu

Istina je, dodao je Košarac, da je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudaca među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.
Vijesti / Politika | 19. 03. 2024. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je da je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, ''nelegitiman i nedobronamjeran stranac koji kontaminira odnose u BiH i glavna je smetnja unutarnjem dogovoru, te prepreka europskom putu BiH''.

Štetočina

"Okupatorski namjesnik Schmidt kaže da ne prihvaća zakonodavne inicijative o prestanku važenja mandata stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Tko je uopće Schmidt da nešto prihvaća ili ne prihvaća, da nekome drži predavanja i da se miješa u unutarnja pitanja u BiH?", napisao je Košarac na Instagramu.

Naveo je kako je Schmidt "štetočina koja prima enormno visoku plaću ilegalno radeći u BiH".

"Po čemu je referentan da nešto (ne)prihvaća? Kome je bitan njegov osvrt o bilo čemu?", upitao je Košarac.

Korašac je naveo da Schmidt ''bez imalo stida i srama laže'' i dezavuira javnost govoreći o tome da će BiH skrenuti sa EU puta ukoliko regulira status stranih sudaca.

Istina je, dodao je Košarac, da je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudaca među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

"Istina je da BiH sa strancima u Ustavnom sudu BiH i OHR-om ne može nigdje, a kamoli u EU i da Schmidt mora napustiti BiH što prije, jer nikome ništa dobro nije donio, niti će", napisao je Košarac na "Instagramu".

Ne postoji takva zemlja…

Upitao je u kojoj europskoj zemlji stranci donose odluke, umjesto legitimno i legalno izabranih predstavnika naroda.

"Niti takva zemlja u EU postoji, niti u takvoj zemlji Srpska vidi svoju budućnost", naveo je Košarac.

Naime, visoki predstavnik u BiH izjavio je kako bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudaca iz Ustavnog suda BiH kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije, te da ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu.

"Visoki predstavnik naglašava da suci uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Suci trebaju donositi presude nezavisno i nepristrano, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa europskog puta", naveo je visoki predstavnik u priopćenju nakon što je na sjednicu državnog Doma naroda uvrštena točka dnevnog reda koja se odnosi na izmjene u Ustavnom sudu.

Ta točka dovela je i do prekida sjednice jer su predstavnici Bošnjaka napustili zasjedanje.

Kopirati
Drag cursor here to close