Saša Magazinović

Koliko strani suci sudjeluju u donošenju odluka?

"Zapravo, oni koji pokušavaju blokirati rad Ustavnog suda će učiniti da strani suci sudjeluju u donošenju više odluka", naveo je Magazinović.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2024. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef kluba Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović na svom Facebooku objavio je koliko strani suci sudjeluju u donošenju odluka Ustavnog suda.

"Mnogo se govori o Ustavnom sudu BiH i stranim sucima. Često se iz dijela političkih struktura može čuti kako nam "stranci" sude i odlučuju. Poziva se na izmjene zakona kojim će se "izbaciti strane suce"… Međutim, brojevi pokazuju nešto sasvim drugo, strani suci su sudjelovali u donošenju manje od 3 posto odluka", napisao je Magazinović.

U posljednjih 13 godina, dodao je, Ustavni sud je donio gotovo 75.000 odluka, a strani suci su sudjelovali u donošenju tek nešto više od 2.000 odluka. Sve ostale su donijele domaće sudije. Većinu jednoglasno.

"Problem s neimenovanjem domaćih sudija će rezultirati sa mnogo više odluka u čijem donošenju će sudjelovati strani suci i to je posljedica aktivnosti upravo onih kojima, zamislite, smeta prisustvo stranih sudaca. Zapravo, oni koji pokušavaju blokirati rad Ustavnog suda će učiniti da strani suci sudjeluju u donošenju više odluka", naveo je Magazinović.

Kopirati
Drag cursor here to close