Neki izvori

Njemački ministar otkazao posjetu BiH zbog sigurnosti? Srna 'oplela' po sarajevskoj podršci terorizmu

Prema istom izvoru, ''odatle potiče i nagla odluka o otkazivanju posjete njemačkog ministra obrane Sarajevu''.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar obrane Boris Pistorius otkazao je posjetu BiH iz sigurnosnih razloga, objavila je Srna pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

''Izvor Srne naveo je da poruke podrške palestinskoj islamističkog organizaciji Hamas, koje su se zdušno mogle čuti posljednjih dana iz Sarajeva, dovele su u pitanje sigurnosnu situaciju u BiH, koja je dodatno 'podgrijana' i informacijama talijanskih obavještajnih službi da terorističke ćelije iz BiH ugrožavaju cijelu Europu'', objavila je ova agencija.

Nagla odluka

Prema istom izvoru, ''odatle potiče i nagla odluka o otkazivanju posjete njemačkog ministra obrane Sarajevu''.

Agencija navodi kako ''nema zemlje u Europi kojoj nisu poznati monstruozni zločini'' mudžahedina u BiH te da  se postavlja pitanje ''je li BiH sigurna zemlja ako se i danas, tri desetljeća od krvavih pokolja mudžahedina, među kojima je bio nemali broj Arapa, njihove pristalice ponovo okupljaju u Sarajevu uz iste povike Alahau egber i Tekbir''.

Agencija dodaje i kako je ''podršku tekbirima i antisemitskim porukama upućenim iz Sarajeva pružila i gradonačelnica Benjamina Karić koja se zajedno sa Denisom Bećirovićem i Irfanom Čengićem posljednjih godina ističe kao jedna od glavnih islamističkih uzdanica''.

''Usprkos naporima da se na razini BiH postigne dogovor o zajedničkom djelovanju sva tri konstitutivna naroda, ovaj trojac se ponaša tako kao da ima zadataka da sruši 'trojku', odnosno koaliciju SDP-a, Narod i pravda i Naše stranke, da bi omogućili lakši i brži povratak islamističke SDA u vlast u FBiH i BiH, a samim tim i lakši protok terorista'', piše, između ostalog, Srna.

Isak kao šerif

Agencija podsjeća i na to da je talijanska sigurnosna služba, a što su objavili talijanski mediji, nedavno upozorila da dvadeset ekstremističkih džihad ćelija trenutno operira na teritoriji Balkana.

Dodaje se kako ''unatoč ozbiljnim upozorenjima, federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak u stilu lokalnog šerifa samo još što nije otvoreno ismijao saznanja jedne ozbiljne obavještajne službe''.

''Dokle ide njegova bahatost i ignoriranje problema koji se već desetljećima 'njeguje' u muslimanskom krugovima, a koji mu je u kući - entitetu koji se zove FBiH, pokazuje i njegova 'molba talijanskoj obavještajnoj službi da dođu u BiH na obuku', da ih, kako je rekao, 'naši ljudi obuče i da počnu da rade svoj posao kvalitetno''', navodi Srna i ističe kako ''paradžemati, države u državi, i danas postoje'' te da nikada nije utvrđen točan broj mudžahedina koji su došli u BiH da ratuju, a onda su tu i ostali.

Agencija piše i kako su ''Šemsudin Mehmedović i njegovi tadašnji suborci dijelili državljanstva BiH kao kolačiće, pa bi Isak mogao prije nego što prekorači svoje nadležnosti mogao da se pozabavi i ovim problemima''.

Kopirati
Drag cursor here to close