Nakon napada u Belgiji i Francuskoj

Macron: Islamistički terorizam raste u Europi i prijeti svim državama

Macron je to rekao dan nakon što je 45-godišnji napadač, koji je ustvrdio da je član Islamske države, ubio dvoje Šveđana koji su stigli na nogometnu utakmicu svoje reprezentacije u belgijskoj prijestolnici.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2023. u 11:22 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa svjedoči rastu "islamističkog terorizma" koji prijeti svim državama, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak tijekom posjeta Albaniji, nakon islamističkih ubojstava profesora u Francuskoj te dvoje Šveđana u Bruxellesu.

Macron je to rekao dan nakon što je 45-godišnji napadač, koji je ustvrdio da je član Islamske države, ubio dvoje Šveđana koji su stigli na nogometnu utakmicu svoje reprezentacije u belgijskoj prijestolnici.

Europske zemlje su ranjive

Francuski protuteroristički tužitelj u utorak je u Parizu objavio da je 20-godišnjak koji je nožem ubio profesora i ozlijedio još troje ljudi u sjevernom gradu Arrasu 13. listopada također privržen Islamskoj državi.

"Vidjeli smo to ponovno jučer u Bruxellesu. Sve europske zemlje su ranjive i oživio je islamistički terorizam", rekao je Macron nakon susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani, prenosi Reuters.

"Ovdje ponovno iskazujemo svoju solidarnost s belgijskim prijateljima", kazao je francuski predsjednik.

Inače, izraz "islamski terorizam" koristi se kada se opisuju teroristički napadi osoba koje navode islam kao svoj motiv.

Najavio posjet Izraelu

Najavio je da će u narednim danima posjetiti Izrael koji ratuje s Hamasom te zračnim napadima gađa Pojas Gaze otkad je ta militantna skupina u pograničnim područjima ubila 1,3 tisuća ljudi, većinom civila.

"Moja želja je da otputujem tamo kad budemo mogli postići konkretni dogovor ili o deeskalaciji, ili o humanitarnim pitanima, ili šire, o svemu".

"Izraelska sigurnost, borba protiv svih terorističkih skupina, kao i mirovni proces i političko rješenje, sve je međupovezano", zaključio je Macron. "To je agenda koju ponovno trebamo otkriti".

 

Kopirati
Drag cursor here to close