Zahtjev nije izglasan

Ništa od smjene Lidije Bradare

Za uvrštavanje zahtjeva glasala su 32 zastupnika, a protiv je bio 51 zastupnik, dok su dva bila suzdržana.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2023. u 13:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije izglasao zahtjev Kluba Demokratske fronte da se u dnevni red uvrsti razrješenje, odnosno smjena predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara.

Zahtjev Kluba DF-a 

Za uvrštavanje zahtjeva glasala su 32 zastupnika, a protiv je bio 51 zastupnik, dok su dva bila suzdržana.

Nije u dnevni red uvršten ni zahtjev za razrješenje smjene predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH Mirjane Marinković-Lepić, prenosi Avaz

Podsjetimo, Klub DF-a u PD Parlamenta FBiH podnio je zahtjev za uvrštavanje točke Dnevnog reda za smjenu Predsjednice FBiH gđe Lidije Bradare zbog kako su naveli, "javnog veličanja presuđenih ratnih zločinaca poput Darija Kordića".

"Dana 10. ožujka 2023. godine aktualna predsjednica entiteta Federacija BiH u pogledu ličnosti osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i njegovog sudjelovanja u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu i izvršenju teških zločina iznijela je sljedeće – vrlo sporne i neprihvatljive stavove: U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tijekom života. Teško je u Bosni i Hercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna. Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin'", navodi se u zahtjevu koji je upućen.

Reakcija Schmidta? 

Također, Udruženje žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i suglasnost Udruženja građana žrtava rata ''92-95 16 april'' Ahmići, zatražilo je da Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini smijeni Lidiju Bradaru, predsjednicu FBiH, zbog njenih izjava o ratnom zločincu Dariu Kordiću.

''Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost je osudila njezinu djelatnost. Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola desetljeća blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića. Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenig zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH'', naveli su tada iz Udruženja.

Podsjetimo, Bradara je ranije odgovarajući na pitanje je li podrškom Kordiću na neki način podržala i ratni zločin odgovorila:

"Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin".

Navela je kako su u dvorani, vjerojatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili "potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna".

Kopirati
Drag cursor here to close