Odgovor

OHR Bradari: Presude za ratne zločine ne nestaju nakon odslužene kazne

''Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je netko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost'', navedeno je iz OHR-a.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2023. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ BiH) nedavno je u programu N1 ponovila stav kako se ne odriče svojih prijatelja, pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića. Uslijedile su reakcije i osude, među kojima je i zahtjev visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu za njenom smjenom. Reakcija je, potom, uslijedila i iz OHR-a - prenosi N1.

Bradara je, tako, gostujući u programu N1 izjavila kako je Kordić ''valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin'' nakon što je odležao kaznu.

Danas je, nekoliko dana poslije, uslijedila rekacija OHR-a, objavljena na njihovom službenom Twitter nalogu.

Tamo poručuju kako presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna.

''Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je netko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost'', navedeno je iz OHR-a.

Nadalje, dodaju kako visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda.

''Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav'', stoji u priopćenju OHR-a.

Njihovu reakciju su, podsjetimo, tražili i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata ''92-95 16 april'' Ahmići, zatraživši i smjenu predsjednice Federacije BiH.

Podsjetimo, Dario Kordić je osuđen na 25 godina zatvora u Haagu za ratni zločin nad civilima u selu Ahmići. Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

 

Kopirati
Drag cursor here to close