Unatoč obećanjima

Nismo ni blizu kandidatskog statusa EU?

"Opet će oni gledati što Europsko povjerenstvo kaže i koliko je od tih 14 prioriteta BiH ispunila nekog napretka", stava je Faris Kočan s Fakulteta za društvene znanosti Ljubljana.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2022. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos optimizmu pojedinih zemalja regije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, on se ipak čini daleko. Parlament Bosne i Hercegovine prošli tjedan usvojio je izmjene Zakona o javnim nabavama, što je jedan od uvjeta za taj status, ali to je samo kap u moru obveza. Najviše optimizma, ima, čini se kod predsjednika Slovenije, koji daje dobre prognoze. Zašto je u njih teško povjerovati?

Gotovo svi mediji u regiji prenijeli su izjavu predsjednika Slovenije iz Beograda kako je rekao da je moguće da BiH do kraja tjedna dobije status kandidata. Međutim, bit će da se smisao rečenog izgubio u prijevodu, jer je Pahor čini se, ipak spomenuo godinu, a ne tjedan.

Zaboravimo

"Da do konca toga ljeta BiH dobije status kandidata i status, da EU konačno ispuni svoje saveze za viznu liberalizaciju", rekao je Pahor.

Video: Koliko daleko je kandidatski status za BiH?

Zaboravimo kraj tjedna, mislimo na kraj godine - kakve su šanse za to? Istina je da novi geopolitički odnosi u svijetu, najutjecajnije zemlje Europske unije navode na promišljanje integracije Zapadnog Balkana u uniju. Francuska i Njemačka nisu optimisti poput Slovenije. Poruke su jasne - razmislit ćemo, piše BHRT

"Jasno je da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama da destabiliziraju, ne samo Bosnu i Hercegovinu već i najbliže susjede i cijelu regiju. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Dakle, ako je europska perspektiva dio paketa s uvjetima da se to popravi, ja sam potpuno spreman da to razmotrim", kaže predsjednik Francuske Emanuel Macron.

"Moramo zbiti redove, premašiti stare sukobe i pronaći nova rješenja. To zvuči kao nešto što se podrazumiјeva. Ali iza toga stoji mnogo posla", smatra kancelar Njemačke Olaf Sholz.

Jednostavno

Optimizam Slovenske politike ne dijeli ekspert za europska pitanja Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani. Kandidatski status za BiH - bilo bi politički mudro, ali će vjerojatno energetska kriza Europsku uniju okrenuti više sebi.

"Nakon listopada ta politička kriza će biti nekako zaruckana bar s nivoa političkih aktera u BiH, tad će se brojati glasovi, brojat će se gdje će tko u koje pozicije zasjesti, malo će se ta lopta spustiti i opet će oni gledati što Europsko povjerenstvo kaže i koliko je od tih 14 prioriteta BiH ispunila nekog napretka", stava je Faris Kočan s Fakulteta za društvene znanosti Ljubljana.

"Mi uporno mislimo da to možemo raditi preko reda i onda se oduševimo izjavom kao što je Pahorova koja nam nije do kraja definirana gdje mi kao mislimo da možemo preko reda, to se neće dogoditi i što prije shvatimo to će nam taj put biti lakši i prohodniji", kategoričan je urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović.

O lakšem i prohodnijem putu ka Uniji 12. rujna će lideri regije razgovarati na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Inicijativa Brdo Brijuni bit će poziv zemljama članicama Unije da ubrzaju proces proširenja, od čega smo, čini se, još daleko.

Kopirati
Drag cursor here to close