Još jedna poruka iz Amerike

New York Times o plinovodu: Čović želi tvrtku u 'bastionu hrvatskog šovinizma'

Novine navode da projekt je, koji podržavaju i Sjedinjene Države i Europska unija, ''blokiran etničkim sukobima koji dugo opterećuju Bosnu…''
Vijesti / Politika | 22. 02. 2024. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjedinjene Države i Europa zagovaraju novi plinovod za dovođenje plina u Bosnu i smanjenje opskrbe iz Rusije. Ali projekt je zaustavljen zbog sukoba među etničkim skupinama'', piše The New York Times u tekstu s naslovom kako disfunkcionalna Bosna i Hercegovina koči napore da se ograniči doseg Moskve na Balkanu.

Kako NY Times vidi Mostar?

Autor teksta, Andrew Higgins, piše kako čelnik bh Hrvata, Dragan Čović, ''kaže kako podržava predloženi zapadni plinovod, ali želi da se on stavi pod kontrolu tvrtke koju će voditi etnički Hrvati umjesto postojećeg bosanskog operatera plinovoda, BH Gasa, sa sjedištem u Sarajevu a vode ga Bošnjaci''.

''Tvrtka koju Čović želi osnovati imala bi sjedište u bosanskom gradu Mostaru, etnički mješovitom, ali dugo bastionu hrvatskog šovinizma'', piše Higgins.

Novine navode da projekt je, koji podržavaju i Sjedinjene Države i Europska unija, ''blokiran etničkim sukobima koji dugo opterećuju Bosnu, ima za cilj prekinuti pritisak Moskve na opskrbu plinom krhke nacije razvučene između Istoka i Zapada''.

Higgins piše kako bi predloženi plinovod, koji bi dovodio prirodni plin iz susjedne Hrvatske, članice NATO-a i Europske unije, bio dugačak samo 170 kilometara i koštao bi otprilike 110 milijuna dolara, ''što je sitnica pored 15 milijardi dolara koliko je trebalo za izgradnju Sjevernog toka, plinskog konektora između Rusije i Njemačke''.

Pismo

Novine dodaju kako bi to ''ozbiljno smanjilo utjecaj Moskve u vrlo nestabilnijoj regiji''.

The New York Times podsjeća i da je američki državni tajnik za europska i euroazijska pitanja James O'Brien boravio u Sarajevu ''u sklopu američkih napora da pokrenu naftovod iz Hrvatske, trgnu političare iz njihovih domaćih svađa i otupe ruski utjecaj'' te podsjeća na pismo koje je stiglo na adrese hrvatskog i bosanskohercegovačkog ministra vanjskih poslova.

''Svađa je prošlog mjeseca potaknula neobično oštru intervenciju državnog tajnika Antonyja J. Blinkena. U pismima ministrima vanjskih poslova Bosne i Hrvatske, Blinken je osudio Čovića zbog opstruiranja 'kritičnog projekta'. Njegovi zahtjevi za novom, etnički hrvatskom kompanijom, rekao je, 'dvostruki su, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt''', piše NY Times.

Čović odbio govoriti

''Tako očita korupcija i samoopskrba mogli bi ugroziti nade Bosne da jednog dana uđe u Europsku uniju'', prenosi NY Times Blinkenove riječi.

Utjecajni američki list navodi kako je O'Brien, pozivajući se na diplomatsku povjerljivost, ''odbio reći jesu li hrvatski i bosanski ministri vanjskih poslova odgovorili na kritike Blinkena''.

''Oba ministra odbila su intervju. Čović, koji je također odbio intervju, rekao je da samo želi zaštititi legitimne hrvatske interese, a ne blokirati put BiH u Europsku uniju'', piše, između ostalog, New York Times.

Kopirati
Drag cursor here to close