Sporni zakon

Nevladine organizacije zastupnicima u RS: Stat ćete protiv slobode udruživanja!

Napominju da brojna udruženja u Republici Srpskoj već dugo godina na razne načine pomažu građanima i građankama, od socijalne pomoći, zaštite od nasilja i nasilnika, humanitarnih akcija.
Vijesti / Politika | 21. 05. 2024. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladine organizacije i udruženja pozvali su zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da 22. svibnja kažu "ne" Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, jer je u pitanju "sustav koji zabranjuje slobodu govora, slobodu djelovanja, slobodu udruživanja te postaje sustav straha i krivac za narušavanje osnovnih ljudskih, demokratskih i ustavnih prava".

''Svatko tko bude glasovao za usvajanje restriktivnog Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija će stati protiv slobode udruživanja, slobode djelovanja i što je najbitnije - protiv dobrobiti i nastavka podrške, pomoći i pružanja usluga građanima i građankama Republike Srpske'', priopćeno je u zajedničkom priopćenju više nevladinih organizacija. 

Napominju da brojna udruženja u Republici Srpskoj već dugo godina na razne načine pomažu građanima i građankama, od socijalne pomoći, zaštite od nasilja i nasilnika, humanitarnih akcija, pružanja pravne pomoći, borbe protiv koruptivnih radnji, a sada su došla u situaciju da se bore za opstanak, "crta im se meta na čelo i prijeti stavljanjem katanca na vrata".

''Vlast pod izgovorom uvođenja transparentnosti u rad udruženja u stvari od svih udruženja želi da napravi podobne. Svaka aktivnost ili inicijativa koja im se ne svidi ili im ne odgovara, bit će kažnjena.

Svako udruženje koje ne bude podobno i radilo kako mu se kaže, bit će na udaru raznih spornih i nedorečenih odredbi novog zakona, a u konačnici ugašeno. Novi zakon se odnosi na sva udruženja, a ne samo na određena, kako se to pogrešno prenosi u javnosti.

Na udaru su svi, od onih koja se bore za ljudska prava i protiv korupcije do sportskih organizacija, udruženja za prava žena, sindikalnih organizacija, udruženja za zaštitu prava potrošača, humanitarnih udruženja'', stoji u priopćenju. 

Udruženja napominju da ovo neće dovesti samo do gašenja ili zabrane rada udruženja, već će proizvesti negativne ekonomske posljedice kroz izolaciju Republike Srpske i smanjenje investicija.

''Udruženja građana već rade transparentno i u skladu sa zakonima, a sada pitamo radi li transparentno Vlada Republike Srpske koja je u tajnosti uputila Prijedlog tzv. zakona 'o NVO', u parlamentarnu proceduru. Sporne odredbe koje stoje u Prijedlogu zakona ostavljaju prostor proizvoljnom tumačenju vlasti da ocjenjuje koje organizacije 'politički djeluju', a etiketa 'strani agent' predstavljat će atak i pokušaj direktnog pritiska na nezavisnost i rad udruženja.

Također, Prijedlog zakona zadire u ustave Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i nije u skladu sa najvažnijim međunarodnim standardima'', navodi se. 

Kopirati
Drag cursor here to close