Ispod radara

VIDEO | Kako je ''Zakon o tajnim agentima'' u tajnosti dospio u proceduru NSRS

Cilj je da se uspostavi registar neprofitnih organizacija osnovanih u Republici Srpskoj, koje financijski ili na drugi način pomažu strani subjekti. Registracijom, bili bi označeni kao ''agenti stranog utjecaja''.
Vijesti / Politika | 02. 04. 2024. u 07:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. Kako ga još nazivaju ''zakon o stranim agentima“ upućen je i u skupštinsku proceduru, potvrđeno je za BHT1 u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sve ovo je urađeno u tajnosti, jer službeno priopćenje nadležnih institucija nije stiglo. Informaciju su otkrili mediji.

Vlada Republike Srpske ''zakon o stranim agentima'' utvrdila je na telefonskoj sjednici. Javnost je obaviještena o održavanju sjednice, ali ne i šta je na njoj usuglašeno. Istovremeno, isticao je i rok od 6 mjeseci. Potvrda informacije stiže iz Narodne skupštine.

Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske zaprimljen je u četvrtak, 28. ožujka 2024. godine.

Još jedan od razloga zbog čega je izvršna vlast krijući u parlamentarnu proceduru uputila ovaj zakon može biti i to što je izazvao veliku polemiku u javnosti. Zahtijevalo se povlačenje zakona, jer, kako je rečeno, udara na slobodu izražavanja i ljudska prava.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH, kaže: ''Ukoliko se to u zadnji čas radilo na ovaj način koliko je tu uopće bilo prostora i spremnosti da se mijenja sam tekst zakona u odnosu na nacrt i u odnosu na javnu raspravu iako opet moram reći na javnoj raspravi su svi apsolutno koji su sudjelovali u javnoj raspravi tražili da se ovaj zakon povuče''.

Očigledno je da taj zahtjev nije uvažen. Javnost niti civilni sektor, u ovom trenutku, nema detalje kako izgleda konačna verzija teksta.

Odvjetnica Jovana Kisin Zagajac, navodi: ''Sam nacrt je imao niz neustavnosti i nezakonitosti. Na neki način će navesti mnoge nevladine organizacije da stave ključ u bravu. Imaju dvostruko veću obavezu prijavljivanja, dvostruko veće kontrole, pored ovih dosadašnjih''.

Cilj je da se uspostavi registar neprofitnih organizacija osnovanih u Republici Srpskoj, koje financijski ili na drugi način pomažu strani subjekti. Registracijom, bili bi označeni kao ''agenti stranog utjecaja''.

Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, ističe: ''Apsolutno protivan standardima ljudskih prava, protivan je i Ustavu BiH i Ustavu RS. Čak i Poslovniku NSRS koja bi trebalo da odlučuje o tom zakonu. Također, protiv ovog zakona se nisu izjasnila samo udruženja iz RS nego i međunarodne organizacije''.

Stav Ministarstva pravde RS BHRT nije dobio, pa su novinari ostali uskraćeni za informaciju zbog čega je procedura provedena na ovaj način, ali i kada će javnosti biti dostupan Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close