NSRS

Traži se povlačenje Nacrta zakona o radu nevladinih organizacija u RS-u

Prije javne rasprave, predstavnici dijela nevladinog sektora u Republici Srpskoj održali su prosvjed uz tvrdnje da će usvajanjem zakona biti otežan njihov rad, a njima ugrožena sigurnost.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2023. u 18:45 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici nevladinog sektora u Republici Srpskoj su na javnoj raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražili od predlagača Ministarstva pravde RS-a da Nacrt zakona o registru i javnosti rada neprofitnih organizacija bude povučen iz procedure.

Prosvjed

Prije javne rasprave, predstavnici dijela nevladinog sektora u Republici Srpskoj održali su prosvjed uz tvrdnje da će usvajanjem zakona biti otežan njihov rad, a njima ugrožena sigurnost.

Od predlagača nisu dobili pozitivnu reakciju.

''Kao znak prosvjeda protiv usvajanja ovog zakona i ovim skupom želimo da pokažemo da ovaj zakon nema smisla jer mi već imamo zakon i ovim se ne želi unaprijediti, već otežati naš rad. Naš rad je i sada sasvim transparentan'', kazao je Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke.

Nacrtom je predviđeno da nevladine organizacije sa sjedištem u Republici Srpskoj koje se u potpunosti ili djelimično financiraju iz inozemstva budu proglašene agentima stranog utjecaja. Predviđena je i zabrana političkog djelovanja nevladinim organizacijama.

''Na taj način diskriminiraju se organizacije koje se financiraju od strane stranih donatora u odnosu na one koje se financiraju iz proračuna, a čije financiranje je često netransparentno'', rekao je Žolja.

Dejan Lučka, pravnik i direktor banjalučkog Centra za ljudska prava, smatra da se predloženim zabranama političkih aktivnosti nevladinim organizacijama krše ustavi Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali i Europska konvencija o ljudskim pravima.

''Prva stvar koja će ostaviti velike posljedice jeste da mi ne znamo šta su političke aktivnosti u zakonu. Nevladinim organizacijama se zabranjuje da predlažu amandmane, sudjeluju u javnim raspravama, što je protivno Ustavu, ali i Poslovniku o radu NSRS-a, koji tako nešto predviđa'', kazao je Lučka.

Agenti stranog utjecaja

Podsjetio je da sredstva međunarodnih donatora godinama koriste institucije u Republici Srpskoj, ministarstva, lokalne zajednice i javna poduzeća, ali da ne vjeruje da će i oni biti proglašeni za agente stranog utjecaja.

Iz Transparency Internationala su priopćili da je Republika Srpska u proteklim godinama dobila 620 milijuna dolara kroz projekte i ulaganja u ekonomske aktivnosti, demokraciju, financijsku obnovu i stabilnost, kao i da je ''vlast u Republici Srpskoj najveći korisnik stranih projekata, a sada zbog toga targetira nevladine organizacije''.

Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde Republike Srpske, rekao je, nakon javne rasprave, da zakon ima sva potrebna mišljenja i da je nacrt prošao sve procedure u Narodnoj skupštini.

''Ovaj zakon je u potpunosti kompatibilan sa ustavima RS-a i BiH, i kompatibilan je sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske. Ovaj zakon posebno apostrofira redovno podnošenje financijskih izvještaja Ministarstvu pravde i Poreskoj upravi o tome tko su financijeri i koji je to iznos novca kojim se finansiraju nevladine organizacije'', kazao je pomoćnik ministra pravde RS-a.

Zec je rekao i da neće sve organizacije koje se financiraju iz inozemstva biti označene kao agenti stranog uticaja.

''Samo ona neprofitna organizacija koja se finanscira iz inozemstva a koja se bavi nezakonitim političkim djelovanjem, a koje je propisano ovim zakonom, a to je da djelujete protiv Ustava RS-a, podrivate Ustav RS-a, raspirujete međunacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost i bavite se političkim aktivnostima, odnosno da prikupljate sredstva za financiranje političkih stranaka, financirate političke stranke i sudjelujete u predizbornim kampanjama'', kazao je Zec.

Iz Ministarstva pravde uvjeravaju da novi zakon neće ni jednoj nevladinoj organizaciji onemogućiti sudjelovanje u javnim raspravama ili predlaganje zakonskih rješenja.

Predstavnici nevladinog sektora na javnoj raspravi nisu dobili pozitivnu reakciju za svoj zahtjev, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close