Još malo o sankcijama

Nelson: ''Besramna zloupotreba položaja za vlastito bogaćenje''

Destabilizirajuće djelovanje Milorada Dodika, njegova korumpiranost i podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, kako ističe Nelson, predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2022. u 17:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson u izjavi je potvrdio kako je Vlada SAD-a danas nametnula sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, u vezi sa njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Destabilizirajuće djelovanje Milorada Dodika, njegova korumpiranost i podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, kako ističe Nelson, predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije.

''Današnjim djelovanjem Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva financija SAD, koje predstavlja prvu primjenu proširene Izvršne uredbe 14033, ističe se posvećenost Bidenove administracije regiji zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i sudjeluju u koruptivnim aktivnostima''.

Pored toga, danas je Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) objavilo kako bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

''Svojim djelovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese. Kao rezultat toga, oni su uvršteni na listu u skladu sa Poglavljem 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021'', naveo je Nelson.

Dodao je kako su Dodik, Tegeltija i Kukić besramno zloupotrijebili svoj položaj za vlastito bogaćenje, za bogaćenje svojih obitelji i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste.

''U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj strukturi države koja je izgrađivana tijekom posljednjih dvadeset šest godina, kao i prijetnju euro-atlantskoj budućnosti zemlje'', dodao je.

''Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine zbog osobnih ili političkih ciljeva. Nastavit ćemo analizirati koje su dodatne sankcije neophodne kako bi se borilo protiv endemske korupcije koja podriva potencijal ove zemlje ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje'', naglasio je Nelson.

Američki ambasador upozorava kako će Sjedinjene Države bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje vlastitim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste.

Kopirati
Drag cursor here to close