Dodik i Alternativna TV

Amerika uvela sankcije Dodiku i Alternativnoj televiziji

U ovom trenutku, Ministarstvo financija SAD-a nije objavilo više detalja povodom sankcija, ali se očekuje da će određene informacije biti objavljene uskoro.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2022. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a od danas se na listi nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banja Luke.

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za:

 - Alternativnu televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom

 - Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson. “Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje'', stoji u odluci.    

Navodi se kako je Dodik ''otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlade BiH na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, te je poduzeo mjere za to. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH.

Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik je, dakle, određen prema EO 14033 da je odgovoran ili sudjelovao u kršenju DPA ili djelo kojim je ometao ili prijetio provedbu DPA ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njemu''.

''Dodik je'', navodi se, ''odgovoran za korupciju u vezi sa zapadnim Balkanom ili da je sudjelovao u njoj, ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njoj. Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici. Kao primjer svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima.

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u''.

''Alternativna Televizija doo Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu tvrtke koja je usko povezana s Dodikovom obitelji. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši osobnu kontrolu nad ATV-om, primjerice zahtijevanjem osobnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve.

Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe.

Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog utjecaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i osobne ciljeve. ATV je određen prema EO 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Dodika'', navedeno je, između ostalog, u odluci.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close