Zakon na vidiku

Napokon ćemo znati koliko su bogati tužitelji i suci

EU se angažirala i počeli smo raditi na unapređenju. Riječ je o konkretnom zahvatu da se unaprijede provjere integriteta, odnosno uvođenju imovinskih kartona za suce i tužitelje, rekao je Sattler.
Vijesti / Politika | 06. 07. 2020. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas kako je Delegacija EU u BiH uključena u pripremu novog zakona koji predviđa uvođenje imovinskih kartona za suce i tužitelje i izrazio nadu da će se to rješenje uskoro naći u Parlamentu BiH.

"Vladavina prava jeste alfa i omega europskih integracija. To će biti tema broj jedan kada se otvore pregovori o pristupanju BiH EU. EU ulaže puno pažnje tom sektoru. Vi ste svjedoci da mnogi građani nisu zadovoljni radom pravosuđa i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV). EU se angažirala i počeli smo raditi na unapređenju. Riječ je o konkretnom zahvatu da se unaprijede provjere integriteta, odnosno uvođenju imovinskih kartona za suce i tužitelje. Nadam se da će se to uskoro naći u parlamentu", rekao je Sattler novinarima u Mostaru, komentirajući njegove ranije kritike na rad VSTV-a.

Pozvao je građane da se uključe i da se njihov glas čuje i da pomognu u unapređenju vladavine prava.

Sattler je rekao da nije upoznat o prijedlogu zakona o javnim nabavkama koji će zastupnici DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH uputiti u parlamentarnu proceduru, ali je naveo da je veoma bitno da takav zakon bude usvojen.

"EU je prije godinu i po na stol stavila moderan zakon o javnim nabavkama, ali on nije dospio u fokus nadležnih. Da je taj zakon usvojen mislim da bismo izbjegli mnoge od afera koje smo vidjeli posljednjih mjeseci, uključujući i aferu s respiratorima. To još jednom naglašava značaj EU i usvajanje zakona koji su u skladu sa zakonima EU", naveo je Sattler.

Napomenuo je kako postoje zakonska rješenja koja su na stolu i koja su usklađena s europskim.

"Važno je da taj zakon bude usvojen i da nijedna marka poreskih obveznika ne bude potrošena kako ne treba", rekao je Sattler, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close