Ne može tako

Amerikanci upozorili VSTV zbog odbijanja suradnje sa komisijom Parlamenta

"Instruiranje pravosudnog sektora da ne surađuje sa komisije jednog zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene neovisnosti.''
Vijesti / Politika | 19. 06. 2020. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko veleposlanstvo u BiH na čijem čelu je veleposlanik Eric Nelson poslalo je putem Twittera indikativnu poruku Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH.

Kako je navedeno u poruci Veleposlanstva SAD-a, "VSTV bi trebao imati na umu da je načelo ravnoteže temelj slobodnog demokratskog društva".

"Instruiranje pravosudnog sektora da ne surađuje sa komisije jednog zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene neovisnosti", kazao je on.

Inače, ovo upozorenje dolazi nakon što je VSTV na čijem čelu se nalazi Milan Tegeltija eksplicitno dalo do znanja da neće surađivati sa Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Zaključak Zastupničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH. Na ovaj način Zastupnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sustav trodiobne podjele vlasti", naveli su iz VSTV-a, javlja Klix.

Nadalje, iz VSTV-a poručuju da članovi VSTV-a BiH, te suci i tužitelji u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće sudjelovati u radu ove istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Treba podsjetiti da je ova komisija na čijem čelu se nalazi zastupnik Naše stranke Damir Arnaut u lipnju prošle godine formirana nakon afere "Potkivanje" čiji je glavni akter bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Međutim ona ima zadatak da utvrdi probleme u pravosuđu, a na osnovu iskaza svjedoka koje planiraju pozvati i pribavljanja dokumentacije od brojnih institucija, te da u konačnici ponudi konkretna rješenja.

Na posljednjoj sjednici Istražna komisija Parlamenta BiH tražila je podatke o aferama "Respiratori" i "Pokretna bolnica".

Kopirati
Drag cursor here to close