PSBiH

Složni bh. zastupnici: VSTV nije dobro radio svoj posao

Na sjednici je prisustvovalo 39 zastupnika, nitko nije glasao za "primanje k znanju izvještaja VSTV-a za 2017. i 2018. godinu". Čak 31 zastupnik je bio protiv, osam je bilo suzdržanih.
Vijesti / Flash | 16. 01. 2020. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:N1 / Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine našli su se i izvještaji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2017. i za 2018. godinu.

Na sjednici je prisustvovalo 39 zastupnika, nitko nije glasao za "primanje k znanju izvještaja VSTV-a za 2017. i 2018. godinu". Čak 31 zastupnik je bio protiv, osam je bilo suzdržanih.

Zastupnici su konstatirali da ovo tijelo nije dobro radilo svoj posao, zbog čega su potrebne korjenite izmjene Zakona o VSTS-u BiH.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić uputio je primjedbu predsjedavajućem Zastupničkog doma Denisu Zvizdiću zbog činjenice da na sjednici nema predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, za kojeg je rekao da duže ignorira stavove i zaključke Parlamenta BiH.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović podržao je Mektićevo reagiranje, ističući da je stanje u pravosuđu, možda, jedan od najvećih problema u BiH, jer se to direktno odnosi i na probleme nepravde, korupcije i odlaska mladih iz BiH.

Zastupnik DF-a Zlatan Begić, također, smatra da je neophodno prisustvo predsjednika VSTV-a. On je najavio da će uskoro, umjesto da diskutira o radu pravosudnih institucija u BiH, objaviti knjigu pod naslovom "Pravosuđe u zemlji čuda", tim prije jer se, kako je rekao, svi dosadašnji nerealizirani zaključci Parlamenta BiH o VSTV-u mogu "okačiti mačku o rep".

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović istaknuo je da sve institucije u BiH treba i moraju odgovarati i da podnose izvještaje o radu Parlamentu BiH.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović, također, smatra da je reforma pravosuđa u BiH doživjela krah, ističući da Parlament ima snagu i treba biti mjesto gdje nema zabrana i tajni, nego gdje postoji otvoreni dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close