Dom naroda

Bradara potegla pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Prema poslovniku, ako se usvoji dnevni red s točkom koja se odnosi na izglasavanje smjene Puzigaće to će pitanje biti izglasano prema proceduri koja se odnosi na vitalni nacionalni interes.
Vijesti / Politika | 26. 07. 2018. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u toku je usvajanje dnevnog reda, pri čemu izaslanici vode raspravu u vezi prijedloga Kluba Srba da se kao druga točka dnevnog reda uvrsti prijedlog odluke o razrješenju dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drage Puzigaće.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara kazala je da nije opravdan razlog za smjenu Puzigaće, koji je, kako podsjeća, samo na prošlom vanrednom zasjedanju Doma naroda ustvrdio da Prijedlog zakona o izbornim jedinicima i broju mandata Parlamenta FBiH spada u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Izaslanike je zamolia da se izjasne o tome da li navedena odluka spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa?

''Vidjet ćete da je ta procedura rezervirana isključivo kada se radi o zakonu, a ne za imenovanje ili razrješenje rukovodstva Doma naroda'', kazao je izaslanik Kluba Srba Predrag Kojović.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić smatra da Bradara govori o nečemu s čime se želi stvoriti prostor da neko nekoga želi prevariti odnosno opstruirati rad Doma naroda.

Na to je Bradara odgovorila „da nikada nije zloupotrijebila Ustav FBiH".

''Poznat mi je član 115. Poslovnika Doma. Nisam rekla da je to štetno već da se postupi po toj proceduri. Samo zato što nije opravdan razlog za smjenu Puzigaće'', dodala je Bradara.

Tijekom rasprave izaslanik Mile Marčeta izrazio je mišljenje da Klub Srba ne postoji.

 ''Kad je Klub zasjedao osim ovih pojedinaca koji hoće da ušičare nešto. Šta je razlog da se Puzigaća mijenja. Pojedinac može predložiti smjenu, ali pitam kad je Klub zasjedao i donio ovu odluku?'', upitao je Marčeta.

Replicirajući mu predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur naglasio je da se radi o razrješenju, a ne o imenovanju.

Puzigaća je stava da se ovdje koriste ustavna ovlaštenja koja je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

''Dva mjeseca pred izbore se mijenjaju pravila. SDP i DF su predložili ovo, a ostali nisu htjeli podržati. Međutim, kad je ostalo dva mjeseca i drugi su pristali dati podršku. Zato smatram da ovo spada u vitalni nacionalni interes '', poručio je izaslanicima Puzigaća.

Zbog iznesenih stavova Šućur je zaključio da je očito se u Domu naroda izaslanici ne slažu u tome kako tumačiti Poslovnik.

  ''U tom smislu jedva čekam odluku Ustavnog suda FBiH i da mi se obrazloži kako je to ustavnotvorac htio da Bošnjak i Hrvat izaberu potpredsjedavajućeg iz srpskog naroda mimo volje Kluba Srba iako je taj Klub imao drugog kandidata'', kazao je Šućur. 

Izaslanik Kluba Hrvata Ivo Tadić je kazao da je radi o "utakmici", a nakon toga je izasalnik Kojović predložio pauzu. 

Kopirati
Drag cursor here to close