Bez životopisa

Bradara nastavlja: Nezakonito zaposlen još jedan savjetnik

Lešić nema položen stručni ispit za državne službenike, kako je to predviđeno Zakonom o državnoj službi FBiH.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2018. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: CIN / Lidija Bradara

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH), je imenovala Miku Lešića za savjetnika iako ne ispunjava zakonske uvjete imenovanja na ovu funkciju, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Lešić nema položen stručni ispit za državne službenike, kako je to predviđeno Zakonom o državnoj službi FBiH. Iako savjetnici nisu državni službenici, njihovi uvjeti za prijem u radni odnos su identični onim za prijem državnih službenika. Te uvjete precizira posebna uredba kojom je propisano da savjetnici moraju imati visoku stručnu spremu, položen stručni ispit i radni staž.

Predsjedavajuća Bradara je imenovala Lešića u listopadu 2017. godine, dva mjeseca nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o nezakonito imenovanim savjetnicima. Novinari su otkrili da pet od osam njenih savjetnika nisu imali potrebne godine radnog iskustva što, također, nije u skladu sa federalnim propisima.

Lešić je imenovan za savjetnika predsjedavajuće Doma za Klub srpskog naroda nakon što je savjetnica Jelena Kunić dala ostavku. Za njegov angažman je do sada iz federalnog proračuna izdvojeno najmanje 8.500 KM. Bradara je u ranijem razgovoru za CIN rekla da za savjetnike bira mlade, perspektivne i najbolje studente svojih generacija. Ovoga puta nije odgovarala na naše pozive.

Ovaj šezdesetsedmogodišnji inženjer strojarstva je potvrdio novinarima CIN-a da nema položen stručni ispit. ''Ja to nemam. A da li trebam polagati, nije mi ni to nitko rekao'', kaže Lešić, dodavši da ima položen stručni ispit u Društvu inženjera. U Domu naroda su potvrdili da prilikom zapošljavanja nije dostavio svoj životopis.

Lešić je bio izaslanik Doma naroda Parlamenta FBiH u mandatu od 2006. do 2010. godine. Za izaslanika ga je odabrala Skupština Posavske županije iz reda srpskog naroda. Bio je član Socijaldemokratske partije BiH i predsjednik Općinskog odbora te stranke u Odžaku. Tijekom mandata u Domu naroda prešao je u Narodnu stranku radom za boljitak (NSRZB), piše CIN.

Lešić je bio jedan od najneaktivnijih izaslanika u Domu naroda. Nakon što je predložio amandman kojim bi izaslanici imali pravo na povlaštenu mirovinu, izbačen je iz NSRZB-a. Jedno vrijeme bio je član Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Već pet mjeseci Lešić radi kao savjetnik u Klubu srpskog naroda. Posao mu je da posreduje između predsjedavajuće Bradare i ovog kluba, navodi CIN.

''Moj radni vijek je pri kraju. Ja hoću da sad to džentlmenski završim'', rekao je Lešić.

Kopirati
Drag cursor here to close