Sumnja u uspjeh

Izetbegović: Schmidt je zatražio gotovo nemoguće

"Zatražio je gotovo nemoguću stvar. Mislim da će se stranke natjecati međusobnom u patriotizmu, tko to bolje odbija", izjavio je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 31. 07. 2022. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da sumnja u uspjeh domaćih političara da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH u idućih šest tjedana odnosno u roku koji je postavio visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Visoki predstavnik je kazao da imamo šest tjedana da nešto uradimo. U ovoj predizbornoj upali, da riješimo ono što nismo bili u stanju riješiti relativno smireni, protekle dvije godine - gotovo je nemoguće. Zatražio je gotovo nemoguću stvar. Mislim da će se stranke natjecati međusobnom u patriotizmu, tko to bolje odbija", izjavio je.

No, Izetbegović kaže da je pokazano što se može uraditi, prenosi Klix.ba

"To je jasno formulirati granice, jer on će vjerojatno nešto da nametne. Jučer je rekao je da 3% nije rješenje, a prije pet dana su svi mislili s one strane da je rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje, kao i mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova poslanika, pa da faktički osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definirati što ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimista, da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, s prijateljima usmjeriti stvari kuda treba da idu. To možemo", rekao je.

Izetbegović je najavio i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 9. rujna.

Da dogovora političkih stranaka o izbornom zakonu neće biti u narednih šest mjeseci, mišljenja je i Dragan Čović (HDZ). On je prekjučer rekao da za to viša nema vremena, iako su otvoreni za razgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close