Smijenjen Esad Humo

Mostarski SDA se 'žali' jer gubi kontrolu nad Fondom za okoliš

Fond za zaštitu okoliša je još jedna vrlo važna institucija koja ima kapacitet za dodjelu desetina milijuna maraka lokalnim zajednicama
Vijesti / Politika | 15. 09. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski SDA poslao je priopćenje za javnost u kojem se žali na smjenu ratnog zapovjednika obrane Esada Hume s pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

''Da se ista antibosanskohercegovačka matrica i scenarij ''BH Bloka Mostar'' (SDP i Naša stranka) ponavlja, kada su stranke tadašnjeg ''BH Bloka'' glasovanjem svojih vijećnika spriječile da probosanskohercegovačke stranke na čelu sa doktorom Zlatkom Guzinom dobiju gradonačelnika Mostara, govori i odluka aktualne vlasti u Federaciji BiH za smjenu slavnog ratnog komandanta obrane Mostara Esada Hume s pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kako bi postavili Marijana Klaića kadra HDZ-a'', navodi se u priopćenju SDA.

Zamijenili heroja Mostara s HDZ-ovim kadrom

Nakon prepuštanja većine u Upravnom odboru Fonda imenovanjem četiri člana HDZ-a od sedam, nastavili su u smjeru predaje ove institucije i kako navode, sramnom odlukom uklonili su Esada Humu s ove pozicije.

''Učinili su stratešku kardinalnu pogrešku, a posebno ljudsku i moralnu prema Mostarcima zamijenivši heroja Mostara s kadrom HDZ-a. Doktor Zlatko Guzin spriječen je glasovanjem vijećnika liste BH Bloka koju su činile SDP i Naša stranka da postane gradonačelnik Mostara i dalje se nastavljaju procesi, gdje uvijek imamo iste aktere odluka, da se s važnih funkcija uklone oni koji su nosioci ideje i vizije Bosne i Hercegovine i onemoguće da isti nasuprot HDZ-a čine jasnu i snažnu protutežu i prevagu za interese države'', navodi SDA u svom priopćenju.
U oba slučaja ovo je učinjeno odlukama i uz pomoć stranaka SDP-a i Naše stranke i njihovih članova iz Mostara, koji su u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša, te ove stranke predvode Vladu Federacije BiH.

Milijuni maraka u rukama HDZ-a

''Zanimljivo je i kako se istupi prvaka stranaka BH Bloka u Mostaru o debalansu na ostalim razinama u Bosni i Hercegovini događaju u vrijeme kada je donesena ova odluka koja je podsjetila javnost na debalans u Fondu za zaštitu okoliša u korist HDZ-a. Fond za zaštitu okoliša je još jedna vrlo važna institucija nad kojom potpunu kontrolu od sada ima HDZ. Ova značajna institucija ima kapacitet za dodjelu desetina milijuna maraka lokalnim zajednicama, udruženjima i drugim partnerima suradnje'', navode u svom priopćenju dodajući kako je u tijeku javni poziv gdje se raspodjeljuje više od 31 milijun konvertibilnih maraka i očekuju se i novih 26 milijuna sredstava EU.

''Ta raspodjela ide preko Fonda, te je zbog toga uloga direktora uz većinu u Upravnom odboru ključna za HDZ kako bi samostalno dijelio zajednička sredstva građana. Ovakva odluka treba i suglasnost Vlade Federacije BiH i bit će zanimljivo pratiti hoće li premijer Nikšić i ministri koji su bili pripadnici Armije RBiH podržati smjenu ratnog zapovjednika'', navode.

Inače, upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH jučer je smijenio Esada Humu i za vršitelja dužnosti direktora postavio Marijana Klaića.

Esad Humo je za v.d. direktora izabran nakon što je tadašnji direktor Fuad Čibukčić podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close