Imena

Mostarske ulice: Kad će taj 'čas posla'?

Tijekom jedne radionice mladi su kreirali 9 jedinstvenih razglednica sa sasvim ''novim'' nazivima mostarskih ulica.
Vijesti / Politika | 12. 11. 2021. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom rata hrvatske vlasti u Mostaru nazvale su ulice po ustaškim prvacima, što je godinama izazivalo zgražanje svjetske javnosti'', piše Večernji list izdanje za BiH u tekstu povodom murala Ratku Mladiću.

Novine navode kako su ''nakon poteza Beograda u BiH podjela na 'naše i vaše''' te kako su zbog toga ''često Mostar, ali i Hrvati bili na stupu srama''.

''Još češće su to isticale bošnjačke i probošnjačke stranke predstavljajući ovaj narod nacistički'', piše Večernjak i navodi kako je zaustavljena odluka da se promijene nazivi ulica u starom zazivu Gradskog vijeća.

No, upozorava Večernjak i na to kako se i u glavnom gradu BiH nalaze na pločama s imenima ulica ili nazivima škola oni koji tamo ne bi trebali biti.

Čas posla u sučeljavanju

Portal Bljesak.info je u sučeljavanju stranaka pred mostarske izbore načeo i temu izmjena mostarskih ulica pa se po predizbornim izjavama dalo zaključiti kako će to biti čas posla.

Tako je Koalicija za Mostar 2020 - SDA, SBB , DF, SBiH, SBB tvrdila kako je apsolutno spremna ići u promjenu naziva ulica.

''Provesti to u djelo je vrlo jednostavno. Potrebna je samo dobra volja, politička volja, da se na sjednici Gradskog vijeća donese takva odluka ili da se implementira već donesena Odluka Gradskog vijeća Grada Mostara'', naveli su.

Naša stranka tvrdila je kako Mostar mora biti ''prostor koji pozitivno utječe na nas, lijepim i uređenim površinama, drvoredima, parkovima, osmišljenom i reguliranom gradnjom, pa i ulicama čiji nazivi neće kreirati političke i ideološke polemike, niti podsjećati na zločine''.

Vrlo jednostavno

Kažu kako se Mostar može ugledati na mnoge druge gradove na svijetu. Naveli su primjer Los Angelesa gdje su u dijelovima u kojima je značajan broj Latino Amerikanaca, nazivi ulica nerijetko na španjolskom jeziku i to su nazivi po voću, stablima i slično.

''Ne vidimo zašto ne bismo i mi imali ulice platana, lavande, lipe, mira, ljubavi itd'', naveli su iz Naše stranke.

Hrvatska republikanska stranka rekla je kako postoje zakonski propisi koji to definiraju i samo ih ispoštovati.

''Naravno da jesmo za promjenu naziva pojedinih ulica, za razliku od stranaka bošnjačke provenijencije, poput SDA i SDP-a, koje su taj prijedlog svojedobno odbile u starom sazivu gradskog vijeća'', navodi HRS.

HDZ BiH je naveo kako se to provodi vrlo jednostavno.

''Nazive gradskim ulicama prema trenutno važećem Statuta daje ili mijenja Gradsko vijeće i to je uradilo već nekoliko puta u ranijim godinama. U proteklih osam godina otkako nemamo Gradsko vijeće stvorila se potreba da po nekim zaslužnim osobama iz Mostara nazovemo određene ulice, nekim promijenimo ili prilagodimo nazive, svakako uredimo kućne brojeve i ujednačimo terminologiju na području cijelog grada. Danas imamo dvije desete ulice, jedna je označena rimskim a druga arapskim brojem, a takvih primjera je nekoliko'', zaključuju iz HDZ-a BiH.

Ulica ćeifa

Valja podsjetiti kako je pokrenuta i građanska inicijativa o promjeni naziva ulica u Mostaru a koja je podržana u okviru USAID-ovog projekta PRO budućnost. Tada je čitava inicijativa koju su pokrenuli lokalni akteri bila je usmjerena ka OHR-u, a kako bi se gradonačelniku dala nadležnost da promijeni nazive.

Tijekom jedne radionice mladi su kreirali 9 jedinstvenih razglednica sa sasvim ''novim'' nazivima mostarskih ulica. Tako mladi predlažu ulice ćeifa, ljubavi, prijateljstva, ljubavi, mašte, mostova...

No, tijekom rasprava u sklopu ove inicijative po onome što se čulo moglo bi biti malo teže od časa posla.

Kopirati
Drag cursor here to close