Gradsko vijeće

Mostar se sprema skinuti Tita?

Predloženo je i povjerenstvo koje će odlučivati o izmjenama naziva ulica.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2022. u 15:12 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sukladno Rezolucijama Europskog parlamenta koje govore o totalitarnim režimima, s posebnim osvrtom na Rezoluciju  iz 2019 ( RSP 2819) , kojom su  izjednačeni totalitarni režimi nacizam, fašizam i komunizam, Gradsko vijeće Grada Mostara treba privesti kraju promijene naziva ulica koje imaju veze sa totalitarnim sustavima'', stoji u odluci o  formiranju Privremenog povjerenstva za izmjenu naziva ulica u Gradu Mostaru koje imaju poveznicu s totalitarnim komunističkim režimom i ideologijom.

O tome će glasovati mostarski vijećnici na sljedećoj sjednici, a predloženo je i povjerenstvo koje će odlučivati o izmjenama naziva ulica.

Privremeno povjerenstvo Gradskog vijeća Grada Mostara za izmjenu  naziva ulica u Gradu Mostaru koje imaju poveznicu s totalitarnim komunističkim režimom i ideologijom, čiji je zadatak sagledati i predložiti Gradskom vijeću Grada Mostara promjenu naziva predmetnih ulica, te iznalaženje odgovarajućih naziva koji nadilaze ideološke nesuglasice čine predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara – Salem Marić; zamjenik predsjednika Gradskog vijeća grada Mostara – Ivan Zelenika; zamjenik predsjednika Gradskog vijeća grada Mostara – Velibor Milivojević; predsjednik Povjerenstva za statut, pravne akte i nadzor zakonitosti – Slaven Bevanda, predsjednik Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava, žalbe i predstavke -Vladimir Čabrilo, predsjednik Povjerenstva za odlikovanja i priznanja- Irma Baralija te predsjednik Povjerenstva za odnose sa vjerskim zajednicama i NVO- Arman Zalihić.

Inače, Mostarsko Gradsko vijeće je na 23. sjednici održanoj 14. srpnja izmijenilo nazive šest ulica, čiji su dotadašnji nazivi imali vezu sa totalitarnim sustavom. Tim činom ovo gradsko vijeće je pokazalo svoju spremnost napraviti odmak od totalitarnih sustava.

U odluci se navodi kako je ''Grad Mostar  kao jedinstvena jedinica lokalne samouprave od dana donošenja Statuta Grada Mostara tj. od 15.03. 2004 godine zatekao stanje da se na području Grada Mostara pojedine ulice nose kontroverzne nazive osoba, koje utječu na miran i dostojanstven suživot svih stanovnika Grada Mostara''.

Podsjetimo što mostarski vijećnici kažu o ''brisanju'' Tita.

Kopirati
Drag cursor here to close