Imena

Brisanje Tita: Što kažu mostarski vijećnici?

''Naš prijedlog naziva te ulice je Stjepana Tomaševića, kao posljednji bosanski vladar zaslužuje naziv ulice i to nikoga ne vrijeđa'', rekao je predlagač.
Vijesti / Politika | 31. 08. 2022. u 10:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa da se iz mostarskih adresa briše Ulica maršala Tita, koju je podnijela Hrvatska republikanska stranka za neke mostarske vijećnike je isihtrena, za neke poželjna a neki je smatraju samo predizbornom kampanjom.

Čelnik mostarskog ogranka stranke, Silvio Bubalo, kaže za Bljesak.info kako su naziv ove ulice htjeli mijenjati ''u prvom paketu''.

Bager i demolicija

''Smatramo da bilo koji totalitaristički režim ne zaslužuje da ima ulicu u Mostaru. Isto kao što je ovaj režim prvi radio zločine, tako je radio i drugi, samo što ih je on radio u poslijeratnom razdoblju i to je bio režim u kojem nije bilo demokracije, nije bilo izbora, bio je verbalni delikt, što je nepojmljivo u današnje vrijeme, da ne spominjemo zločine rađene nad tadašnjim svećenicima bilo koje vjere, ali i na civilima'', kaže Bubalo i dodaje kako nije riječ o predizbornoj kampanji.

''Onda bismo mogli reći da je predizborna kampanja bila i prvi paket izmjena naziva ulica. Predizborna kampanja vam je kad se slikate kraj ugašenog bagera ili kada radite demoliciju, a predstavljate da radite bazen. Naš prijedlog naziva te ulice je Stjepana Tomaševića, kao posljednji bosanski vladar zaslužuje naziv ulice i to nikoga ne vrijeđa'', rekao je.

Dopredsjednik Gradskog vijeća, Velibor Milivojević (SNSD) kaže kako nije ''ni za kakve ishitrene, nedogovorene, neplanirane izmjene naziva ulica''.

Sva sporna pitanja

''Možemo govoriti o raznim imenima, ali se ne trebamo ni odricati ni imena ni ljudi koji su vezani, netko će reći za svjetliju, netko za tamniju stranu povijesti. U svaku sljedeću izmjenu treba ići uz dogovor i ne treba ići s pojedinačnim odlukama, treba razmišljati da se riješe sva sporna pitanja, uz dogovor većine'', rekao je Milivojević za Bljersak.info.

Vijećnica Naše stranke, Boška Ćavar, samo je kratko iznijela citat Bogdana Bogdanovića: ''On je rekao da se dozvoli da svatko ima svoju memoriju, dakle da svaki čovjek ima pravo na svoju memoriju''.

Adil Šuta (SDA) kaže kako su ''za sistemski pristup mijenjanju imena ulica i nećemo podržati izmjenu imena samo Ulice Maršala Tita''.

Vijećnik HDZ-a BiH, Goran Bošnjak,kaže kako su u toj stranci stava da, ''kad se rješavaju svi totalitarni režimi, dotaknemo i komunističkog režima, kojega je i Vijeće EU svrstao sa fašizmom i nacionalsocijalizmom''.

''Što se tiče konkretno Josipa Broza Tita on je među 10 zločinaca u svijetu.  Stava smo da se i ta ulica treba mijenjati. To treba usuglasiti, ali to treba uraditi radi poruke jer su komunisti dolaskom u Mostar pobili franjevce i mislimo da bi se ulica trebala zvati Ulica hercegovačkih franjevaca, čak možda i kompromisno rješenje, pošto se ta ulica kolokvijalno zove glavna ulica, zašto se ne bi promijenio naziv u Glavna ulica'', rekao je.

Za SDP Tito pozitivna ličnost

Arman Zalihić (SDP) kaže kako smatra da je to predizborna priča.

''Evidentno je da nema dovoljnog broja ruka za mijenjanje naziva Ulica maršala Tita. SDP neće podržati promjenu naziva ove ulice, mi smatramo da je Tito pozitivna ličnost i da je narod i BiH odveo na put pobjede u II svjetskom ratu i svaka priča oko mijenjanja naziva njegove ulice za SDP je van pameti. Taj sistem je više uradio za Mostar nego ovi koji danas vladaju Mostaru, koji su uništili sve što je napravio Titov sistem, i čiji je Tito sinonim, poput Sokola, Đure Salaja, Fabrike Duhana... Tako da smatram da glavna ulica i dalje treba nositi ime maršala Tita'', rekao je.

I Adela Gosto (PMP) smatra kako je to predizborna kampanja.

''Od toga apsolutno nema ništa, to ćete vidjeti. Mislim da je Silvio Bubalo to tražio u paketu s drugim izmjenama, ali sigurna sam da to ni tada ne bi prošlo'', rekao je.

Haris Nazdrajić (DF) kaže kako je ''ovo populistički potez HRS-a''.

''Znamo da u Gradu Mostaru nema suglasnosti oko daljnjih izmjena naziva ulica. Što se tiče Ulice maršala Tita sada nisam povjesničar, ali mislim da je za sve Mostarce i građane Mostara bio pozitivna povijesna ličnost'', rekao je.

Franjevci

Ivan Zelenika, dopredsjednik Vijeća (HDZ BiH) kaže kako je  ''sigurno da naziv Ulice maršala Tita treba izmijeniti''.

''Mi ćemo na tome ustrajati. Na ovoj sjednici svakako je na dnevnom redu i ta točka. S obzirom da je Tito bio dio totalitarnog režima koji je ostavio krvave tragove, on ne zaslužuje naziv ulice ili trga u Mostaru niti BiH. To nije predizborna kampanja, mi smo svakako planirali oformiti komisiju za izmjenu naziva ulica, ali to se ne može raditi kako to želi raditi SDP ili pojedini klubovi stranaka unutar vijeća, ad hoc, i onda kada njima odgovara i kada očekuju da će imati određene političke poene i guraju spinove bez sustavnog rada u Gradskom vijeću.  Ukoliko to danas ne prođe, klub HDZ BiH će imati određene stavke koje će tražiti na vijeću, čak ako bude i potrebe formirati ponovno komisiju da se mijenjaju nazivi ulica na tragu kako smo imali i za fašističke režime. Naš prijedlog te ulice će doći naknadno, a mogao bi biti i Ulica pobijenih franjevaca'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close