"Nema volje"?

Mostar: Još jedna odluka ide na doradu

Burna je rasprava bila o regulacijskim planovima kao i o davanju dodatnih ovlaštenja Komisiji za stručnu ocjenu.
Vijesti / Politika | 13. 04. 2022. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zašto držite u ladici o pristupanju izrade prostornog plana centra grada?'', optužio je Arman Zalihić predsjedatelja Gradskog vijeća Salem Marića rekavši mu kako se glumi povjerenje i da se sve stavlja u celofan da nema političke volje da se riješi urbanizam u gradu Mostaru.

Naime, burna je rasprava bila o regulacijskim planovima kao i o davanju dodatnih ovlaštenja Komisiji za stručnu ocjenu.

Govorilo se kako se radi o privlačenju investitora, kako je centralna zona nema regulacijski plan i o tome kako bi se mogla zloupotrebljavati povjerenstvo koje treba donositi odluke o regulacijama u urbanizmu u gradskim zonama.

Vijećnik Arman Zalihić je ustvrdio kako se radi o katastrofalnoj odluci kojom se krši Zakon o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanske županije.

''Ako ovo bude usvojeno ići ćemo prema Tužiteljstvu, jer smatram da ovdje ima kaznene odgovornosti. Žao mi je i razočaran sam zbog ove odluke i ne mogu vjerovati da smo je dobili u materijalima. Ovo treba raditi struka kroz regulacijske planove, a zna se po zakonu gdje Povjerenstvo može reagirati i davati stručnu ocjenu, a gdje ne'', kazao je Zalihić.

Predsjednik Gradskog vijeća nije se složio s time te je kazao kako je navedena odluka u ovom obliku usvojena u Gradskom vijeću Mostara 2006. godine od strane visokog predstavnika, dok je vijećnica Naše stranke Irma Baralija kazala kako je ovo povjerenstvo 2006. godine formirano kao privremeno.

''Danas je 2022. godina, a ako vi i dan danas, nakon toliko godina inzistirate da i dalje imamo paralelizme ovog tipa, to zaista budi sumnju da želite ispod stola provući tko zna što. Apeliram na savjest vijećnika da razmotre kako će glasati, jer važno je da znamo svačije mišljenje o ovome'', kazala je Baralija.

Marić je odgovorio kako je cilj davanja dodatnih ovlaštenja Povjerenstvu za stručnu ocjenu omogućiti investitorima da dođu i ulažu u Mostar, dok je gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako se rad Povjerenstva ograničava na dvije godine zbog procjene da će se kroz taj vremenski period usvojiti većina planova.

''Zbog toga je stavljen vremenski period od dvije godine, ali i da se jasno dadne do znanja da nije ideja formirati Povjerenstvo od sada pa do vječnosti kako bi se radile neke "mutne radnje" ili za šta nas već prozivate, već je ideja probati napraviti malo reda'', poručio je Kordić.

No, točku je predsjedatelj Marić povukao nakon rasprave.

Prema tekstu se ''daje ovlaštenje Komisiji za davanje stručne ocjene da može donositi stručnu ocjenu i u zonama za koje su detaljni planski dokumenti doneseni do 2004. godine. Komisija će ovlaštenje iz člana 1. ove Odluke koristiti do donošenja detaljnih planskih dokumenata, a najduže na period od 2 godine od dana stupnja na snagu ove Odluke'', navedeno je. No, Mostar će opet pričekati.

Kopirati
Drag cursor here to close