Sjednica GV Mostara

Grad traži jedinstven stav prema terasama, vijećnici upozoravaju na kardinalne greške i da neke nisu nacrtane

Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH kaže kako odluke nisu dobro koncipirane te da se na nekim mjestima ''radi o kardinalnim greškama''.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2022. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za sve što je najvažnije, postoje i tehničke norme i stručni pristup koji je Zavod, kao stručna organizacija uradio i zauzeo jedinstven stav prema svim tim objektima u cijelom gradu, bilo ugostiteljskim, bilo drugim'', rekao je Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara.

Rekao je kako je Zavod za prostorno uređenje dobila nalog da uradi program zauzimanja javnih površina, razmještaj kioska, displej panoa i verificiranje urbanog mobilijara Grada Mostara.

Javna rasprava

''Za neke koji su se našli u cijelom programu, gdje im ne odgovara da se mora maknuti s dijela javne površine zbog pješaka, osoba s posebnim potrebama, zbog estetskog dijela, jako je teško s njihove strane i percepcije jer se veliki broj njih smatra jako zaslužnim da zauzme cijelu javnu površinu, ili onoliko koliko njemu treba'', rekao je Bubalo.

Budući da je odluka zbog pritužbi vijećnika da materijale nisu dobili na vrijeme vraćena u formu nacrta, Bubalo je rekao kako će zbog toga biti održana javna rasprava.

''Neka se javnost odredi o tome treba li netko zauzeti cijeli trotoar, ili treba li netko imati pet frižidera oko kioska koji pravi baš ružnu sliku grada, treba li neka tenda pokriti pola prostora za druge sadržaje i treba li se naći u Starom gradu pola tezgi i stolova na samoj pješačkoj zoni. Mora se uvesti red, ali se nitko ne smije oštetiti u toj mjeri da se kaže da ne smije raditi, ali ima tehnička norma koja se mora ispoštovati'', rekao je.

Naveo je kako su obradili 1.000 točaka na prostoru Grada Mostara.

''Tih 1.000 točaka je bilo veliki posao identifikacije, georeferenciranje i uklapanje a tehničkim normama, da bi sutra taj program mogao ugledati svjetlo dana i biti pozitivan propis grada po kojemu će se službe Grada sutra ponašati'', rekao je.

Greške pri ucrtavanju terasa

Vijećnica Naše stranke, Boška Ćavar, rekla je kako ''one terase koje su građanima interesantne neće biti uklonjene''.

''Čak nisu ni nacrtane, čak i jedna terasa o kojoj ja vodim brigu, jer meni stvara problem, nije ucrtana i ne zna se da postoji. Napravljene su greške kad se radilo ucrtavanje terasa. Grad je uradio puno grešaka dok nije bilo Gradskog vijeća, a sad će izgleda potvrđivati te greške'', rekla je.

Vijećnik SDA, Adil Šuta, rekao je samo kako ''neće biti nikakve ishitrene odluke o rušenju bilo koje terase''.

Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH kaže kako odluke nisu dobro koncipirane te da se na nekim mjestima ''radi o kardinalnim greškama''.

''Radi se o nekoj vrsti potpune disproporcije u odnosu na objekte koji su proglašeni za uklanjanje, što ću danas i problematizirati sa strukovne strane, jer zašto je došlo do nevjerojatne koncentracije na gotovo pa samo jedan kvart u gradu Mostaru, gdje je ukupan broj kvadrata za uklanjanje objekata 30% ukupnog broja, što prelazi preko 40% u kvadraturi. Nevjerojatno je da jedan miran kvart, koji je izgrađen 80-ih, koji je u urbanističkom smislu najuređeniji kvart, koji je velika spavaonica visokih zgrada, škola, prodajnog centra, a neki od tih kafića su zaštitni znak Centra 2 i Grada Mostara, i samim tim oni moraju neku vrstu društvenog značaja i turističkog potencijala. Ja, i cijeli klub HDZ BiH, će nastupati na takav način. Tražit ćemo izričito očitovanje od gospodina Bubala što je to on mislio s ovim i na koji način promišlja stvarno i moderno uređenje Grada Mostara?'', rekao je Marinović.

Podsjećamo, grad je prema odluci, koja je vraćena u nacrt, planirao ukloniti 42 terase.

Kopirati
Drag cursor here to close