Nema dogovora

Mostar: GIK posvađao vijećnike; sjednica prekinuta nakon 10 sati

Salem Marić je kazao kako bi opozicija bila protiv svakog kandidata, te da je najgora opcija da Mostar i dalje bude bez predsjednika GIK-a, te pozvao da se održi prvi krug izbora.
Vijesti / Politika | 09. 12. 2021. u 22:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Grada Mostara nakon deset sati zasjedanja je prekinulo sjednicu na izboru predsjednika Gradske izborne komisije, iako je održalo prvi krug izbora bez opozicije koja je demonstrativno napustila gradsku vijećnicu.

Gradsku vijećnicu su PMP i SDP napustili kazavši kako ne žele pristupili glasovanju jer je način izbora kandidata protivan Poslovniku, i ne može se održati po principu na koji je biran gradonačelnik.

Gradski vijećnik SDP-a Arman Zalihić je naglasio kako je u materijalima u kojima su dobili Odluku o izboru promijenjen način u odnosu na ono što je pisano u Dnevnom redu i primjenjuje se član 36. mimo Poslovnika i Statuta što sugeriše da postoji politički dogovor vladajući SDA i HDZ, da bi se ta poziciju isporučila HDZ-u.

"Mi nismo u prilici da biramo jer je već izabrano sedam stranačkih ljudi, koji predstavljaju politiku HDZ-a, SDA i SNSD-a, a zna se da smo na zadnjim izborima grubo pokradeni i ne vjerujemo u novi saziv izborne komisije. Nismo ludi da između sedam ljudi biramo nove ljude koji će nad nama vršiti egzekuciju i sljedeće izbore", kazao je za Klix Zalihić.

Vijećnica PMP-a Adela Gosto je naglasila kako ne bi glasovala ni za jednog kandidata i da je sjednicu napustila isključivo zbog toga što se načinom izbora po principu kako se bira gradonačelnik krši Statut i Poslovnik u čemu ne želi sudjelovati.

Salem Marić je kazao kako bi opozicija bila protiv svakog kandidata, te da je najgora opcija da Mostar i dalje bude bez predsjednika GIK-a, te pozvao da se održi prvi krug izbora.

Glasovanju je pristupilo 28 vijećnika, a od sedam članova GIK-a koje je izborom SDA, HDZ-a i SNSD-a, usprkos protivljenju opozicije potvrdio SIP, gradski vijećnici su trebali odlučiti hoće li to biti HDZ-ov Mario Čuturić, SDA-ova Armina Krvavac ili SNSD-ov Saša Mavrak.

Međutim nakon prebrojavanja je Čutirić brojao 11 glasova, Krvavac 10, Mavrak 5, dok su dva listića bila nevažeća, te je ustanovljeno da ni jedan kandidat nije imao dovoljno glasova.

U drugi krug izbora ulaze Čuturić i Krvavac, a nastavak sjednice dogovorit će se na sljedećem kolegiju Gradskog vijeća koji je zakazan za 13 prosinac.

Kopirati
Drag cursor here to close