Nikšić

Moguće je: Novalića i vladu bez tri ministra ćemo gledati iduće četiri godine?!

"Da bi se uopće ušlo u proceduru imenovanja Vlade, bilo da dobije ili ne dobije većinu u bilo kojem domu, moraju potpisati i predsjednik i oba potpredsjednika FBiH", rekao je Nikšić za BHT1.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2023. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra kako bi glavne opstrukcije za zbor Vlade Federacije BiH mogli praviti predsjednik, odnosno potpredsjednici FBiH te da prijetnja nije u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Nikšić je pojasnio da kandidat SDA za predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH Refik Lendo, kako je najavio njegov stranački lider, neće dati suglasnost za vladu bez SDA, a onda prijedlog uopće ne može doći pred parlamentarce.

Bez tri ministra

"Da bi se uopće ušlo u proceduru imenovanja Vlade, bilo da dobije ili ne dobije većinu u bilo kojem domu, moraju potpisati i predsjednik i oba potpredsjednika FBiH", rekao je Nikšić za BHT1.

Rekao je kako smatra da bi se moglo dogoditi, ako ne budu spriječene opstrukcije, da u FBiH ostane Vlada koja je gotovo četiri godine u tehničkom mandatu i to bez tri ministra.

"Na jednoj od posljednjih sjednica federalne Vlade demonstrirali smo da političke stranke koje čine dio nove parlamentarne većine u FBiH imaju većinu i u sadašnjoj federalnoj Vladi i možemo praktično blokirati ili donositi odluke bez ministara iz SDA", rekao je Nikšić, koji je još najizvjesniji kandidat za novog federalnog premijera.

Rekao je i kako ''osmorka'' ima stabilnu većinu u Parlamentu FBiH te da očekuje 59 ili 60 potpisa, što bi jasno pokazalo da, kako kaže, oni koji žele opstrukcije - opstruiraju volju građana.

Famozna kuglica

"SDA radi to što radi, oni najavljuju blokade. Uspjeli su ostvariti većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda, na način da su tri izaslanika na misteriozan način, nekom političkom trgovinom, promijenila stranu. Jedan im je pripao iz one famozne kuglice, `kinder jajeta`", podsjetio je Nikšić.

Rekao je kako očekuje reakciju visokog predstavnika ukoliko SDA, preko (pot)predsjednika Federacije BiH krene u opstrukciju. Iako je, kaže, nekoliko puta razgovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ne zna kakva bi njegova reakcija mogla biti.

''Visoki predstavnik nikada u razgovorima nije rekao šta će uraditi i nemam tu nikakvu ekskluzivnu informaciju. U tim razgovorima naša pozicija i naše opredjeljenje je da očekujemo da visoki predstavnik neće dopustiti blokadu, a njegovo opredjeljenje, koje govori i u javnosti, je da zaista neće dopustiti blokadu'', rekao je za BHRT Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close