Propali projekt

Softić: Svi razgovaraju sa SDA, ali ne žele da to bude javno

Safet Softić smatra da se na političkoj sceni u BiH održava projekt koji je osuđen na neuspjeh.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2023. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA Safet Softić komentirao je turbulencije na političkoj sceni u BiH.

Smatra potpredsjednik SDA da sve što se događa u periodu nakon održavanja Općih izbora u BiH, prema mišljenju njegove stranke ide "naopako".

"Skupiti toliki broj stranaka u jednu koaliciju koja treba da istisne SDA iz vlasti sve vrijeme se od strane opozicije tumači kao neka vrsta kuknjave SDA. Međutim, SDA je, znamo iz rezultata izbornog procesa, najjača politička stranka u BiH bila i poslije ovih izbora", kazao je Softić.

Projekt osuđen na neuspjeh

Smatra da se na političkoj sceni u BiH održava projekt koji je osuđen na neuspjeh te je kazao i kako sve stranke razgovaraju sa SDA.

"Federacija je ključ svega o čemu govorimo. Nisam siguran da će Vijeće ministara trajati dugo, ako se u Federaciji BiH stvari u skladu s Ustavom i zakonima poredaju. Mi smo imali te nesretne izmjene koje je Schmidt nametnuo. Ono što sada znamo je činjenica da se federalna vlast ne može formirati bez SDA, SDP-a i HDZ-a", istaknuo je.

Tvrdi da stranke koje su "na mišiće" održale vlast u Kantonu Sarajevo isti model žele prenijeti na cijelu državu.

"Kontakti su već bili i oni stidljivo prilaze, a bez SDA neće moći riješiti ovu situaciju. Odnosi unutar Osmorke ili kako se već sad zovu su samo prepakirana Trojka. Njihovi mentori su situaciju pogrešno procijenili", smatra Softić.

Schmidt napravio HDZ nezaobilaznim faktorom

Naglašava da je visoki predstavnik u BiH napravio HDZ nezaobilaznim faktorom te da on neće nametati nove odluke koje mijenjaju Izborni zakon i Ustav FBiH.

"Po istom principu je napravio i SDA i nezaobilaznim faktorom u FBiH. Sve te optužbe koje se iznose ustvari su dimne bombe jer i Schmidt je nedavno kazao da ono što SDA ima u Klubu Bošnjaka se ne može smatrati blokadom. Upornost stranaka Trojke neobjašnjivo prihvaćaju SNSD i HDZ, ali odbijaju SDA. Mi ćemo sačekati da oni ispucaju svoje petarde, ali će se vratiti na početak priče oslabljeni", mišljenja je.

Istakao je kako Trojka priziva odluku visokog predstavnika, ali da se to neće dogoditi jer bi novom promjenom HDZ vratio na početnu poziciju i učinio ih faktorom koji se može zaobići prilikom formiranja vlasti.

Svi se bore za vlast

"Na kraju će stranke Trojke pokušati ostvariti kontakt sa SDA ili NES i SBiH kada vide da nije moguće formirati vlast bez stranke koja je dobila glasove građana. Nikakvo pozivanje međunarodnih faktora neće riješiti probleme BiH. Oni nisu samostalni u svojim odlukama", rekao je Softić u programu TV Sarajevo.

Sve političke stranke se bore za vlast, pa Softić tvrdi da su sve stranke imale kontakte sa SDA od izbora do danas, ali da su tražili da to ne bude javno.

"Prave svi sebi neku rezervnu varijantu kojom bi mogli sa SDA ući u vlast. Naprosto to je izvjesna stvar da ono što su započeli neće moći biti realizirano bez kršenja Ustava. Ako se to dogodi, onda nam izbori i ne trebaju", zaključio je Softić.

Kopirati
Drag cursor here to close