SIP BiH

Modernizacija izbornog procesa s 5.500 laptopa

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini smatraju da je modernizacija izbornog procesa neophodna i to prije svega kako bi se spriječile manipulacije koje su posljednjih godina sve izraženije, međutim također ističu da se to ne može raditi samo laptopima.
Vijesti / Politika | 04. 03. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH zatražit će da se putem IPA fondova u periodu 2023. i 2024. godine nabavi 5.500 laptopa za svako biračko mjesto u Bosni i Hercegovini.

Irena Hadžiabdić, član SIP na posljednjoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva, rekla je da bi ti računari trebalo da sadrže središnji elektronski birački popis s digitalnim fotografijama svakog birača u cilju njihove identifikacije.

"Također, trebali bi sadržavati sve obrasce za izborne rezultate koji bi se popunjavali elektronskim putem, a omogućio bi se i automatski prijenos rezultata s biračkog mjesta prema općinskim i gradskim izbornim komisijama i putem jedinstvenog informacijskog sustava i Središnjem izbornom povjerenstvu", rekla je Hadžiabdićeva.

Inače, o modernizaciji izbornog procesa u Bosni i Hercegovini priča se već godinama, međutim još se glasa na način kako je to rađeno i ranije, a sudeći po izjavama pojedinih političara tako će biti i u budućnosti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH u studenom 2020. godine u okviru IPA projekta teškog 299.000 eura izradila je i Strategiju i Akcijski plan za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH, a u njoj između ostalog navela i to da je elektronski izvod iz biračkog spiska "moćan alat" koji pomaže u efikasnom vođenju procesa povezanih s identifikacijom birača.

"U isto vrijeme elektronski izvod iz biračkog popisa izbornom tijelu pruža vidljivost o tome kako se odvijaju aktivnosti izbornog dana na biračkim mjestima i kako se o tome izvještava u stvarnom vremenu ili gotovo u stvarnom vremenu", navodi se, između ostalog, u ovoj strategiji i dodaje da su elektronski izvodi iz biračkog spiska ključni element za unapređenje transparentnosti i efikasnosti dana izbora, ali i garantuiraju da svi birači s pravom glasa mogu glasati i sprečavaju prevaru kroz redovnu razmjenu informacija sa centraliziranim sustavom.

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini smatraju da je modernizacija izbornog procesa neophodna i to prije svega kako bi se spriječile manipulacije koje su posljednjih godina sve izraženije, međutim također ističu da se to ne može raditi samo laptopima.

"Ne znam i nije mi jasno što će im laptopi. Treba uvoditi nove tehnologije jer je neprihvatljivo da se radi na način kako se radilo. Uvođenje novih tehnologija trebalo bi da spriječi zloupotrebe Izbornog zakona, naročito kada je u pitanju identifikacija birača", rekao je za "Nezavisne" Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

On naglašava da je prije svega neophodno uvesti biometrijsku identifikaciju birača, čime bi se omogućilo da neko tri ili četiri puta glasa, a nakon toga osigurati da se na ispravan i točan način evidentiraju rezultati izbora, što bi najefikasnije bilo, kako kaže,  putem skenera, odnosno da se glasanje vrši kao i do sada, ali da se glasački listić provlači kroz skener i tako odmah evidentira rezultat.

Kopirati
Drag cursor here to close