Opet korona kriva

Lokalni izbori - pikaju se glasovi dijaspore koji su stigli do 25. studenog

Pandemija koronavirusa drastično je usporila pošiljke sa glasačkim materijalom, tvrde u SIP-u
Vijesti / Flash | 27. 11. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasački listići iz dijaspore koji su stigli u CSredišnje izborno povjerenstvo do 25. studenog, bit će ubrojani, ostali ne. Zbog činjenice da su se brojni bh. građani iz inozemstva prijavili za glasovanje, a nisu na vrijeme dobili glasački materijal, pa ga nisu mogli ni vratiti na vrijeme, još pristižu brojne reakcije: tvrde, riječ je o diskriminaciji. Iz SIP-a odgovaraju – učinili smo sve što je u našoj moći.

Glasački listići su u neke dijelove Grčke stigli tek prije tri dana. Prekasno – jer su rokovi za pristizanje i priznavanje pošiljki iz dijaspore istekli, a svakako su se odnosili samo na izborni materijal koji je popunjen 15. studenog. Šta sada, pitaju se građani Bosne i Hercegovine koji nisu uspjeli da glasuju, a planirali su? Smatraju da su oštećeni i krive nadležne institucije.

“Radilo se o tome da naši državljani do 15. studenog nisu ni dobili materijale, i tu je nastala opća zabuna s jedne strane, a s druge, ljudi su bili ogorčeni što nisu mogli da ostvare svoje pravo glasa'', rekla je za BHRT Milica Ristović Krstić, veleposlanica BiH u Grčkoj.

Video: Glasački listići iz dijaspore stigli u SIP-u do 25. 11., bit će ubrojani, ostali ne

Pandemija koronavirusa drastično je usporila pošiljke sa glasačkim materijalom na putu do svojih destinacija, tvrde u Središnjem izbornom povjerenstvu i to, kažu, nije njihova krivnja. Materijale su poslali mjesec dana prije izbora. Produžili su rokove za priznavanje pošiljki sa sedam na deset dana od dana za glasovanje, i uveli dodatne olakšice za građane zemalja koje su bile pod blokadama.

''Omogućili smo biračima u prekooceanskim zemljama i nekim europskim zemljama za koje je identificirana blokada u poštanskom prometu, da sve svoje pošiljke mogu da šalju u DKP-e. DKP je tu kovertu mogao sačekati tri dana i tek onda je poslati DHL-om prema Bosni i Hercegovini i ona bi bila prihvaćena'',kaže Irena Hadžiabdić, članina SIP-a BiH

Upravo su se iz pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava žalili na to da neki građani i nisu znali za tu opciju. Pritužbe stižu i iz drugih udruženja iz dijaspore. Traže od SIP-a dodatne napore, kako bi glas svakog birača koji je uredno registriran, na kraju bio i prihvaćen.

''Jedno ovako otvoreno izoliranje i bespotrebno zanemarivanje BiH građana u iseljeništvu može imati nesagledive posljedice na sve naše napore da potaknemo i unaprijedimo ulaganje u domovinu. Istovremeno, u mnogim BiH oćtinama glasovi BiH građana iz dijaspore mogu biti presudni, time stavljajući pod upitnik rezultate ovih izbora ukoliko se glas dijaspore zanemari'', kažu iz Kongresa Bošnjaka Svijeta.

Iz SIP-a napominju da su primili više od 62 tisuće pošiljki, a da oko 13 tisuća nije preuzeto. Odaziv birača je oko 60 odsto u odnosu na broj registrovanih za glasovanje putem pošte, što u SIP-u kažu da je u rangu sa ranijim izbornim ciklusima. Među zemljama gdje je bilo blokada i gdje su uvedene olakšice su Finska, Češka, Mađarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Grčka, Francuska, Rusija, Australija i Malezija.

Kopirati
Drag cursor here to close