Vidjet ćemo

Izetbegović dao novi datum za isporuku cjepiva u BiH

Bakir Izetbegović upozorio je da nije dobro to što je Bosna i Hercegovina doživjela od COVAX mehanizma u vezi s nabavkom cjepiva protiv virusa korona, ali je najavio da bi uskoro trebalo da krene isporuka cjepiva.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2021. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović upozorio je da nije dobro to što je Bosna i Hercegovina doživjela od COVAX mehanizma u vezi s nabavkom cjepiva protiv virusa korona, ali je najavio da bi uskoro trebalo da krene isporuka cjepiva.

''Trebalo je da se pobrinu da cjepivo dobiju na vrijeme i države s manjim utjecajem, koje su platile cjepivo. Siguran sam da je bilo problema s njihove strane jer zašto nam šalju pismo 22. veljače, u vrijeme kad je uveliko trebalo da isporučuju Bosni i Hercegovini stotine tisuća doza cjepiva. Zašto tad pismo da moramo izdati neke dopunske dokumente i garancije, u odnosu na COVAX'', istaknuo je Izetbegović u izjavi novinarima.

Ukazao je i na reakcije nositelja vlasti. Umjesto da, kako je kazao, Ministarstvo civilnih poslova BiH, istog dana dopuni dokumente, traže suglasnost entiteta.

''Sljedeće je do nas, stojimo deset dana. Ali bit će te stvari prevladane i mislim da će u prvoj polovici ožujka konačno krenuti isporuka cjepiva za Bosnu i Hercegovinu'' istaknuo je.

Kako je najavio, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarat će ovih dana telefonski s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, u vezi s isporukom cjepiva protiv virusa korona Bosni i Hercegovini.

''Sve države u istom vremenu, traže istu stvar. Tada mora doći i do problema, da oni koji imaju više utjecaja jednostavno prije dođu do cjepiva i u većem broju'', istaknuo je Izetbegović.

Program globalne distribucije anticovid cjepiva (COVAX) namijenjen je da bi se osigurala dostupnost cjepiva protiv bolesti COVID-19 u državama s niskim i srednjim dohotkom. Predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima siromašnim državama omogućiti jednak, brz i pravičan pristup cjepivima.

Kopirati
Drag cursor here to close