Krivični zakonik

Ministar o zakonu: Banalizirali su cilj donošenja zakona o kleveti

Bukejlović kaže da je Republika Srpska demokratsko društvo koje Ustavom štiti slobodu medija.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2023. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u svakom smislu promovira istinu i njegovom primjenom će se tražiti od svakog da stane iza svojih riječi'', istaknuo je danas ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

U završnoj riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u narodnoj skupštini o kojem će se glasovati sutra, Bukejlović je rekao je cilj ovog rješenja zaštita dostojanstva, tjelesnog i duhovnog integriteta, privatnosti, ličnog i porodičnog života - što je zajamčeno i Ustavom Srpske.

Bukejlović kaže da je Republika Srpska demokratsko društvo koje Ustavom štiti slobodu medija.

"Nije nam namjera da uvedemo cenzuru, zabranimo slobodu izražavanja ili štitimo nosioce javnih funkcija. Ovaj zakon u svakom smislu promovira istinu, a tražit će se od svakog da stoji iza svojih riječi", rekao je Bukejlović.

On tvrdi da su pojedini novinari i javni radnici banalizirali cilj donošenja ovog zakona.

Dopredsjednik NS RS Nenad Stevandić tijekom rasprave je rekao kako je Zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede ''problematičan po mnogo pitanja jer se ne bi toliko prašine dizalo i ne bi Narodnu skupštinu posjećivao toliki broj veleposlanika da to nije tako''.

''I od toga ne treba nitko da bježi'', rekao je Stevandić i dodao kako uvažava sve primjedbe međunarodnih dužnosnika i da ih treba ugraditi u ovaj tekst, ali i da treba uvažiti da sloboda govora ne podrazumijeva slobodu vrijeđanja, i da to također treba uzeti u obzir.

On tvrdi da ovaj zakon nije ni za ni protiv opozicije ili vlasti, niti protiv novinara, ali da su problem, kako je naveo, blogeri koji za novac objavljuju informacije o pojedincima.

Istakao je da su on i njegova porodica ugroženi zbog pisanja o njemu, ali je dodao da je i mnogo primjera među opozicijskim zastupnicima koji su trpjeli uvrede.

Kopirati
Drag cursor here to close