Banja Luka

Čekanje zakona: Novinari polomili olovke pred skupštinom

Vijesti / Politika | 14. 03. 2023. u 10:54 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebali biti razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i prijedlog odluka o izboru sudaca Ustavnog suda Republike Srpske i o izboru ministara u Vladi.

  / Olovke pred skupštinom | Foto: Nezavisne novine

Istodobno, na platou ispred Narodne skupštine Republike Srpske okupili su se novinari zahtijevajući da bude povučen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Premijer priznao

Grupa novinara koja prati zasjedanje Narodne skupštine RS je ispred zgrade parlamenta poručila da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji danas dignu ruku za kriminalizaciju klevete i uvrede, a u znak protesta su polomili olovke.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka, je rekao da su novinari zastupnicima ostavili olovke kako bi se sami nastavili baviti novinarstvom jer bi usvajanje ovako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

"Pozivamo zastupnike da glasuju po svojoj savjesti a ne po stranačkoj pripadnosti", rekao je Vukelić i dodao da je čak i premijer priznao da je ovaj zakon loš, ali da je ipak upućen u javnu raspravu.

Zastupnici bi trebalo da razmatraju i izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, kao i prijedlog programa rada parlamenta za ovu godinu.

Na sjednici će biti razmatran i Prijedlog zakona o posebnom Registru osoba pravosnažno osuđenih za krivično djelo seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece.

EU mjere

Po hitnom postupku će se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Prijedlog zakona o gradu Prnjavor, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Na dnevnom redu sjednice je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, te konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci 2022. godine.

Narodna skupština razmatrat će izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2021. godinu, te prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Srpske za ovu godinu, kao i poseban izvještaj Ombudsmana za djecu - pravo djeteta koje se nalazi u stanju socijalne potrebe na smještaj u ustanovu.

Na dnevnom redu je i informacija o obvezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realiziranih tijekom prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close