"Neću dozvoliti bosanski Černobil"

Ministar Hurtić: Hrvatski radioaktivni otpad predstavlja prijetnju po život za 250.000 građana BiH

"Smatram da su ovakvim postupanjem, ljudima koji ovdje žive, ugrožena ljudska prava zbog nemogućnosti da, prije svega, udišu čist zrak, a brojne su i druge posljedice", naglasio je Hurtić.
Vijesti / Politika | 05. 08. 2023. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Višegodišnji napori Hrvatske da na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom, odlaže radioaktivni otpad, konačno moraju biti zaustavljeni", kazao je u subotu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić na sastanku održanom u Novom Gradu.

Kako ističe, takav opasan ekološki poduhvat predstavlja izravnu prijetnju po život i zdravlje za oko 250 tisuća stanovnika ovog dijela BiH.

"Smatram da su ovakvim postupanjem, ljudima koji ovdje žive, ugrožena ljudska prava zbog nemogućnosti da, prije svega, udišu čist zrak, a brojne su i druge posljedice", naglasio je Hurtić.

Kako je priopćeno iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Hurtić je kazao kako su svi alarmi upaljeni, zbog čega treba izvršiti jači pritisak na pravnu i stručnu javnost, prenosi BHRT

Kao pozitivan primjer naveo je uspjeh na Trgovačkom sudu u Beču, čijom presudom je zatvorena pritvorska jedinica u kampu Lipa u Bihaću.

"Pitanje Trgovske gore odnosi se na cijelu državu, a posebno na Bosanski Novi i Veliku Kladušu, kao mjesta koja bi bila najviše ugrožena. Radijacija nema barijeru i ako se pojavi ovdje, brzo dolazi i do Slavonskog Broda, Županje i u konačnici do cijele regije", dodao je Hurtić.

Pozvao je sve aktere ove priče u Hrvatskoj da se uozbilje te da zamisle kako bi bilo da, primjerice, Bosna i Hercegovina počne praviti slično odlagalište u blizini Plitvičkih jezera ili drugih mjesta.

"Zbog toga bi sva javnost u Hrvatskoj sigurno bila na nogama. Tada bi mi u BiH bili najgori, a kada mi upozoravamo na opasnosti, onda to nikoga u toj zemlji ne dotiče", kazao je Hurtić.

Kopirati
Drag cursor here to close