Nuklearni otpad

Trgovska gora: Košarac dobio potporu Mađarske i Slovenije

Košarac je rekao kako zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH "nije dala nikakve rezultate" jer su pitanja odlagališta, granice i imovine i dalje otvorena
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 07. 2023. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac ponovio je optužio Hrvatsku za neprijateljski odnos zbog planova za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a tvrdi kako je osigurao potporu Mađarske te neizravno i Slovenije da se taj projekt zaustavi.

Košarac je rekao kako zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH "nije dala nikakve rezultate" jer su pitanja odlagališta, granice i imovine i dalje otvorena, a da se Hrvatska nekorektno odnosi prema susjedima, prenijela je Hina.

Hrvatska planira odlagalište graditi u napuštenoj vojarni "Čerkezovac" na Trgovskoj gori, u općini Dvor. Predviđeno je da to bude odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada koji se sada pohranjuje na neprikladnim lokacijama te isključuje skladištenje dijela istrošenog goriva iz nuklearne elektrane "Krško", što je tijekom zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, održane u lipnju u Zagrebu, potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je tada kazao kako su obavljene sve potrebne analize koje su dokazale da okoliš ne bi trpio nikakav utjecaj zračenja.

"Hrvatska ne želi partnerstvo na način da problem sa izgradnjom odlagališta bude riješen, a zajednička sjednica je to i potvrdila", rekao je Košarac.

Oni tvrde kako će radioaktivnost zagaditi sve u okolici Trgovske gore pa tako i teritorij BiH koji gravitira tom području.

Košarac tvrdi i kako su on i čelnik RS-a, Milorad Dodik, za svoja stajališta dobili potporu iz Mađarske, odnosno uputu šefa diplomacije te zemlje Petera Szijjarta, koji je nedavno boravio u Banjoj Luci, da "treba ustrajati u zahtjevima za primjenu europskih standarda".

Košarac kaže kako mu je i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon prenijela uvjeravanja da je Slovenija spremna preuzeti sav otpad iz nuklearke u Krškom, odnosno da Hrvatska neće morati preuzimati svoj dio.

Kopirati
Drag cursor here to close