Transparentnost je uključiti aktere

Problem Trgovske gore: ''Ne znamo zadovoljava li Hrvatska sve standarde''

Bosna i Hercegovina traži da se prođe sve kako je propisano.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 06. 2023. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Hrvatska nema namjeru odustati. Bar se tako čini kada je u pitanju plan izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Precizno - lokacija je bivši vojni kompleks Čerkezovac, a gradnja bi trebala početi 2025. godine. Međutim, za njega još nije napravljena studija utjecaja na okoliš. Gost Federacije danas bio je Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru, piše Akta.ba.

Dizdarević je naglasio da Bosna i Hercegovina traži da sve ide po međunarodnim procedurama.

Studija utjecaja

"Sada smo u momentu izrade studije utjecaja na okolinu. Ona nije gotova. Uradili su sadržaj, poslali su ga nama, ekspertski tim je evaluirao sadržaj i nekih 35 zamjerki, službeno, diplomatskim tokovima vratio Hrvatskoj i traži njihovo očitovanje na naše primjedbe", kaže Dizdarević.

Podsjeća kako europska direktiva koja tretira potrošno gorivo i radioaktivni otpad precizno definira transparentnost.

"Transparentnost nije samo priopćiti da mi pravimo tu, transparentnost je uključiti sve zainteresirane strane pri donošenju odluke. A donošenje odluke je i odluka o lokaciji izgradnje nuklearnog objekta".

Rizik za buduće generacije

Ističe da Hrvatska, dok ne uradi sve studije koje su precizirane međunarodnim pravom, ne može kazati da neće biti nikakvog negativnog utjecaja radioaktivnog otpada.

"Dovoženjem radioaktivnog otpada uz park prirode na granicu s BiH, stvarate rizik za ovu i buduće generacije", rekao je Dizdarević.

"Bosna i Hercegovina traži da se prođe sve kako je propisano. Strateška studija utjecaja na okolinu je urađena bez utjecaja javnosti u BiH, bez održane javne rasprave, a veoma je zainteresirana bh. javnost za izgradnju objekta na toj lokaciji. Studija utjecaja na okolinu se sada radi i nadamo se da će se u toku te studije održati javna rasprava u BiH, gdje će bh. javnost kao zainteresirana strana imati priliku da iznese primjedbe, a Hrvatska da odgovori", dodaje Dizdarević.

Smatra kako je diplomatsko rješavanje problema veoma bitno.

Nema karatkerizacije otpada

"Vi ako pravite nuklearni objekt, skladište niske i srednje radioaktivnosti iz nuklearne elektrane Krško i institucionalnog otpada, taj objekt treba imati suglasnost javnosti. Ako pravite takav objekt u neprijateljskom okruženju, a u ovom momentu neprijateljsko okruženje je stanovništvo uz Unu na bh. strani, a i na hrvatskoj strani u Dvoru na Uni, on ne može po svim sigurnosnim principima u narednih 50 godina pravilno funkcionirati".

Na kraju kaže kako ekspertski tim ide stavku po stavku.

"Od Hrvatske nismo dobili karakterizaciju otpada koji namjeravaju tu da smjeste. To je veoma bitno da bismo znali je li njihov projekt zadovoljava sve standarde".

Kopirati
Drag cursor here to close