O Vladi

Ministar bez zakona, u školama stare krede i nove bajke, a u Vladi Oscar

Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a, rekao je kako ''je Vlada radila u uvjetima u kojima je radila''.
Vijesti / Politika | 21. 04. 2022. u 13:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja predlažem da osnovne i srednje škole uvedu novu bajku u predmet lektira, jer sadržaj koji je napisan u izvješću Vlade nema nikakve veze s realnim ambijentom života i to ova Vlada pokazuje od početka mandata'', komentirao je zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević izvještaj o radu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u protekloj godini.

Foto: Bljesak.info / Nevenko Herceg

Žuljević je uoči sjednice Skupštine rekao kako sljedećeg tjedna Skupština Kantona Sarajevo ima 56. sjednicu, a Skupština HNŽ-a tek 18..

Oscar za trošenje

''Oni imaju 80. točaka dnevnog reda, mi ih nismo imali za mandat 80, oni imaju 12 zakona od čega 4 prijedloga i 8 nacrta, a mi imali od kompletne Vlade 5 zakona, tako da kad pogledate segmente kojima Vlada upravlja, 30 posto sredstava za zdravstvo je završilo u javnim ustanovama jer nam javno zdravstvo kolabira, pa plaćamo ono što smo platili kroz osiguranje'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / Aner Žuljević

''Mogu poželjeti da ovo bude njihov zadnji izvještaj o radu, jer su zadnja tri dobili na kredit, u tehničkom mandatu, bez podrške Skupštine, jer smo imali Vladu koja treba uzeti Oscara za netransparentnost za trošenje proračunskog novca. Što su bili tri godine ovdje, nisu imali nikakav legitimitet'', rekao je.

Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a, rekao je kako ''je Vlada radila u uvjetima u kojima je radila''.

Foto: Bljesak.info / Tomislav Martinović

''Uvijek je moglo biti bolje i sadržajnije, posebno za zakonodavni dio inicijative, i moralo je biti puno više zakona u skupštinskoj proceduri. Nije normalno da se u jednoj godini razmatra 4 ili 5 zakona, moralo ih je biti i više, jer su vrijeme i događaji takvi da to mora biti puno više. Danas ćemo donijeti konačni sud o izvješću, a program rada Vlade za 2022. godinu, on je ambiciozan, a mi smo već na sredini 2022. godine, pa ćemo vidjeti koliko će se dinamički moći toga izvršiti te kakav će biti rezultat cijele priče'', rekao je Martinović.

Vlada nije odraz Skupštine

Predsjedatelj Skupštine, Šerif Špago, kaže kako je izvještaj o izvršenju proračuna povučen, jer ima tehničkih nedostataka.

''Vlada je u 2021. godini bila angažirana na saniranju posljedica pandemije Covid-19, kako u zdravstvenom smislu, tako i gospodarskom smislu. Izvještaj tretira sve što je Vlada radila, obiman je, bit će dosta rasprave je li to dovoljno i je li se Vlada maksimalno angažirala te je li imala mogućnost da ih riješi'', rekao je.

Dodao je kako je Vlada utvrdila prijedlog postojanja prostornog plana, te da ej prvi put u povijesti HNŽ, donesena strategija razvoja 2021-2027, kao i broj zakonskih rješenja, posebno u socijalnom segmentu.

Foto: Bljesak.info / Šerif Špago

''Uvijek može biti bolje, ali i ova Vlada nije odraz ove Skupštine po pitanju izbornog legitimiteta, ali ne možemo reći da problemi nisu rješavani. Jedina oblast gdje nisu napravljeni pomaci je pitanje MUP-a i stari problemi u tom ministarstvu'', rekao je Špago.

''Ona'' o poštenju

Dodao je kako je program Vlade HNŽ-a za 2022. optimističan.

''Predviđeno je 40 zakona. Svi zakoni koji do sada nisu doneseni, o MUP-u, obrazovanju, šumama, turističkim zajednicama... Vlada ima plan raditi na tome, ali godina je izborna pa će teško određeni zakoni biti realizirani, što je moje osobno mišljenje'', rekao je.

Žuljević se pak osvrnuo na rad pravosuđa.

''Mogu samo reći tko o čemu, 'ona' o poštenju. Najmanje se ima gospodarskog kriminala, lani su oduzeli 29.000 KM, a nestaju milijuni, mi smo bermudski trokut u kojem nestaju milijuni za poticaje'', rekao je.

Ministar sedam godina bez zakona

Dodao je kako je obrazovanje devastirano te da od ministra za sedam godina nije došao ''nijedan zakon, nijedno slovo, ni za srednje ni osnovne škole''.

''Mi smo i dalje na kredi, olovci i udžbenicima u kojemu pčele nose mlijeko, a da ne spominjem da su nam djeca i fizički i mentalno devastirana. Zatupljujemo sve generacije koje nam dolaze'', kaže Žuljević.

Kopirati
Drag cursor here to close