Traže se prsti

Tužiteljstvo HNŽ-a uporno traži daktilografe, Vlada ''poslala'' dva kopir-aparata

Izvještaj, koji kaže kako je jedan daktilograf raspoređen na čak tri tužitelja te da postoji potreba za upošljavanjem najmanje četiri daktilografa, skoro je identičan onome iz pretprošle godine…
Vijesti / Flash | 19. 04. 2022. u 10:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom da u Tužiteljstvu postoji potreba za upošljavanjem stručnih suradnika i daktilografa, do njihovog upošljavanja nije došlo ni tijekom 2021. godine pa je tužiteljstvo pisalo nadležnom resornom ministarstvu da puten vlade HNŽ osigura sredstva i suglasnost za njihovo upošljavanje'', stoji to u izvješću o radu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije kojeg smo imali na uvid.

Naime, izvještaj, koji kaže kako je jedan daktilograf raspoređen na čak tri tužitelja te da postoji potreba za upošljavanjem najmanje četiri daktilografa, skoro je identičan onome iz pretprošle godine kad se glavni županijski tužitelj, Zdenko Kovač, žalio na tehničke uvjete.

Kupljeno novo vozilo, prodaje se neupotrebljivi Golf

U izvješću koje će se naći pred Skupštinom HNŽ-a, navodi se da Tužiteljstvo, u kojem radi 21 tužitelj, nema novca za nabavku opreme.

U 2022. godini, uz suglasnost Vlade HNŽ-a, osigurana su sredstva za kupovinu ''dva nova kopir-aparata''. No, dotrajali vozni park, obnovljen je jer je Tužiteljstvo kupilo vozilo za 40.000 KM.

Navodi se kako je proračunom za 2021. godinu za nabavku opreme osigurano 30.000 KM pa je uz 10.000 iz unutarnje preraspodjele prikupljen novac za novo vozilo. Planira se, navedeno je, prodati ''staro neupotrebljivo vozilo marke VW Golf''.

Za nabavku druge opreme nije bilo novca, navodi Tužiteljstvo HNŽ—a i dodaje kako već godinama nije nabavljana informatička oprema koja je uglavnom nabavljana iz donacija.

Što se tiče rada, Tužiteljstvo navodi kako je prošle godine ostvarilo preko 93 posto kolektivne norme ali i da neki tužitelji nisu imali dovoljan broj predmeta.

Ističe se kako je otežan rad na predmetima gospodarskog kriminaliteta zbog ''složenosti i nedovoljnog broja osposobljenih policijskih istražitelja''. Tužiteljstvo je i u ranijim izvještajima imalo kritike na račun hercegovačko-neretvanske policije.

Devet optužnica za korupciju

Prošle je godine tužiteljstvo podiglo 489 optužnica što je za 45 optužnica više nego 2020. godine. Sudovi su potvrdili sve optužnice, a od svih optužnica šest ih je za ratne zločine dok je za korupciju, organizirani kriminal i gospodarski kriminalitet podignuto njih 19. Radi se o devet optužnica za korupciju, isto toliko za gospodarski kriminal te jednoj za organizirani kriminal.

Lani je tužiteljstvo zaprimili 962 prijava, a kako je preneseno iz prošlih godina 238 prijava, radilo se o ukupno 1200 prijava. na kraju 2021. godine ostalo je neriješeno 238 prijava. Tužiteljstvo navodi kako je sedam prijava starije od četiri godine, tri su prijave starije od tri godine, dok je 21 prijava starija od dvije godine a 44 starije od godinu dana.

Tužiteljstvo je lani provodilo 761 istragu. Neriješeno je 19 istraga koje traju duže od pet godina.

Između ostalog, navodi se kako je po predmetima Tužiteljstva HNŽ-a veoma mali broj pravomoćno oslobađajućih presuda ali da je veliki broj uvjetnih osuda čak 74 posto dok je novčana kazna izrečena u skoro osam posto predmeta.

Kopirati
Drag cursor here to close