Gospoda

Milijun KM na kotačima nitko neće pratiti

Federacija će potrošiti milijun KM na navabavku novih službenih automobila. Za sada, najskuplje vozilo nabavit će se za Ured predsjednika FBiH i to za 110.000 KM.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2018. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je u proračunu za ovu godinu osigurala milijun KM za nabavku 22 vozila za potrebe proračunskih korisnika, objavio je Faktor navodeći kako postoje ''problemi'' pri nabavci.

Kako je Faktoru rekao Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, sva vozila još nisu kupljena jer se postupak za devet automobila morao ponoviti.

Do sada, najskuplje vozilo koštat će za Ured predsjednika FBiH i to 110.000 KM.

''Nabavka ukupno 22 vozila za ovu godinu je još u tijeku, s tim što je postupak nabavke 12 vozila u završnoj fazi. Postupak nabavke preostalih devet vozila je ponovljen i nadamo se da će se završiti tijekom tekuće proračunske godine. Pri kraju je postupak nabavke vozila za Ured predsjednika FBiH čija je procijenjena maloprodajna vrijednost 110.000 KM, za Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije jednog vozila od 70 tisuća KM, i dva vozila po 40 tisuća KM. Zatim, za Ministarstvo pravde vozilo od 70 tisuća'', rekao je Korać za Faktor.

Pri kraju je postupak nabavke po jednog vozila od 70.000 KM i za federalna ministarstva rada i socijalne zaštite, razvoja, poduzetništva i obrta, zatim, trgovine i zdravstva. Za Federalno ministarstvo financija se nabavlja vozilo po cijeni od 40 tisuća KM, a za Centar za edukaciju sudaca vozilo od 60 tisuća KM, dok će Služba za zajedničke poslove dobiti automobil od 40 tisuća  KM.

''Pitanja u vezi s nabavkom i vrstom vozila kao i kategorije korisnika, nabavnu vrijednost te korištenje vozila, regulirana su Uredbom o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave Federacije Bosne i Hercegovine'', rekao je Korać.

Faktor podsjeća kako je, nakon što je utvrđeno da potrošnja goriva službenih vozila Vlade FBiH na godišnjoj razini iznosi 1,4 milijuna KM, Federalna vlada još 2016. godine naložila kupovinu softvera za praćenje službenih vozila, čime bi se uštedjelo i do 200.000 KM.

Međutim, taj softver nikada nije nabavljen. Naime, više puta Ured za reviziju FBiH je ukazivao na nepoštivanje uvjeta i načina korištenja službenih putničkih automobila u organima FBiH.

Naglasak je bio na manjkavostima kod popunjavanja obrazaca putnih naloga. U prijevodu, navodi faktor, vozila su se koristila poslije radnog vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close