"U boljem stanju"

Milanović: Ako Ukrajina dobije status kandidata isti dan ga treba dobiti i BiH

Vijesti / Politika | 17. 06. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HRT / Hrvatski predsjednik Zoran Milanović 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da bi, ako Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, taj status trebala dobiti i Bosna i Hercegovina.

Milanović je to rekao na Ohridu, gdje se održava drugi dan Prespa foruma o budućnosti zemalja zapadnog Balkana. Hrvatski predsjednik održao je radni sastanak s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, nakon čega je govorio o europskim aspiracijama te zemlje, ali i Ukrajine i BiH.

Nulta točka hrvatske politike

"Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava, po mogućnosti, da bi mogla ući u EU i uopće razgovarati s EU-om, onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike, treba biti da se, ukoliko Ukrajina dobije status kandidata, čemu se ne protivim - naprotiv - da ga dobije i BiH", rekao je predsjednik.

Europska komisija danas iznosi prvo mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini, koja je kandidaturu podnijela nakon početka ruske agresije 24. veljače, piše HRT

Milanović je rekao da je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine.

"Bilo bi dobro da mi svatko tko se protivi tome objasni zašto je protiv. Tu govorim o Bruxellesu, takozvanom. Što se tiče nas, hrvatske politike i Hrvata, tu apriorno očekujem da to bude nulta točka politike i da Vlada i njezini predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini i kada se ta odluka bude donosila, da kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH", rekao je Milanović, dodajući da nema nijednog razloga da, ako to dobije Ukrajina, ne dobije i BiH.

"Ukrajina kandidat - u redu. Dug je put. BiH mora biti kandidat istog dana", poručio je.

"20 godina ništa"

Milanović je rekao da je primjer Makedonije i još jedne ili dviju država pokazuje što znači status kandidata i što to u stvarnosti predstavlja.

"Dobiješ status kandidata i onda 20 godina ništa. I u tom svjetlu treba gledati ili možemo gledati ovo što se sada - izgleda, sudeći prema jučerašnjem posjetu Kijevu trojice predstavnika velikih sila - nudi Ukrajini, dakle, status kandidata", rekao je Milanović.

Dodao je da je to ipak neka nada, ali i da Makedonija s tom nadom živi već predugo te da ga čudi da je nisu izgubili.

"I postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da se naprosto odmaknu, da shvate da ih se vuče za nos", rekao je Milanović.

"Na Bugarima je da odluče, da vide kamo to sve skupa vodi i njih i Makedonce. Da Makedonija konačno počne pregovore. To, kao što znamo, traje", rekao je Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close