Primi me

Džaferović: Znam da nismo ispunili uvjete, ali moramo dobiti kandidatski status

''Situacija u BiH nije dobra, institucije BiH su blokirane''.
Vijesti / BiH-EU | 30. 03. 2022. u 18:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u srijedu u Briselu ocijenio da je to vrlo bitan sastanak, važan sastanak za BiH, jer je razgovarao s prvim čovjekom Europske unije o pitanjima koja se tiču BiH i odnosa BiH i EU.

Kazao je da prva tema koja se u ovom trenutku na svim sastancima mora razmatrati je pitanje ruske agresije na Ukrajinu, odnosa BiH prema tom pitanju.

''Ja sam predsjednika Michela upoznao sa stavovima BiH. Oni su njemu također poznati. BiH se svrstala na civilizirani dio svijeta, dio svijeta koji je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, dio svijeta koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i dio svijeta koji se pridružuje restriktivnim mjerama, rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i stavovima Europske komisije'', naveo je Džaferović.

Kazao je da su razgovarali o situaciji u BiH, ''situacija u BiH nije dobra, institucije BiH su blokirane''.

''Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska poduzimaju mjere kako bi se urušile reforme koje smo mukotrpno gradili 27 godina u BiH. Ja sam zamolio za podršku, da se i uz pomoć EU, djelovanje EU jednostavno te retrogradne odluke skupštine RS-a stave van snage i da se pomogne BiH kroz djelovanje EU kako bi se deblokirale institucije i BiH normalno funkcionirala'', istaknuo je Džaferović.

Po njegovim riječima, razgovarano je i o međunarodnom vojnom prisustvu u BiH.

''Rekao sam da je potrebno osnažiti EUFOR, jer bolje je zlo spriječiti nego ga kasnije liječiti. Bolje je požar spriječiti nego ga gasiti. Sama činjenica da je došlo do povećanja snaga EUFOR-a u BiH, kapaciteta te misije, je samo po sebi značajno stabiliziralo stanje u mojoj zemlji. Mislim da će snaženje i jačanje EUFOR-a dodatno stabilizirati sigurnosne prilike u BiH'', naveo je Džaferović.

Kazao je da je razgovarano i o ukupnom djelovanju međunarodne zajednice, dodajući kako misli da međunarodna zajednica treba da odlučnije djeluje u BiH.

''Razgovarali smo i o ustavnim i izbornim reformama unutar BiH i izborima koji se trebaju održati ove godine. To su teme o kojima smo danas predsjednik Michel i ja razgovarali'', naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Napomenuo je da nakon ovoga ide na sastanak s predsjednicom Europske komisije.

''Ono što sam i na sastanku s predsjednikom Michelom razgovarao je pitanje europskog puta BiH i našeg kandidatskog statusa. O svim ovim pitanjima ću razgovarati i s predsjednicom Europske komisije. Moja posebna molba najodgovornijim ljudima EU je da, kada je u pitanju BiH, se založe da se BiH dodjeli kandidatski status. Znam da BiH, nažalost, zbog destruktivnih snaga, nije ispunila uvjete iz 14 prioriteta. Oboreni su i neki zakoni - Zakon o Viskom sudskom i tužiteljskom vijeću, Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama u Domu naroda državnog parlamenta protekli tjedan. Ali unatoč tome, imajući u vidu situaciju koja se dešava u BiH sa blokadom institucija, pokušajem urušavanja reformi, prijetnje koje postoje vezane za rusku agresiju na Ukrajinu, zamolio sam da se o BiH povede računa i da se u ovom trenutku i BiH dodijeli kandidatski status kao geostrateška i geopolitička odluka. To bi jako puno pomoglo Bosni i Hercegovini, to bi bio jako pozitivan signal za sve ljude u mojoj zemlji'', istaknuo je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close